Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENFoto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
 Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
 Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Julia Mjörnstedt Karlsten

Det betyder knuffar och spott på kläderna

Publicerad

Jag tränar inte den här veckan. Jag mår väldigt bra av att träna, har för första gången i mitt liv verkligen kommit i gång och kör tre träningspass i veckan och har dessutom hittat en träningsform som passar mig och min kropp. Men jag tränar inte den här veckan.

För den här veckan är det testvecka.

Testvecka på crossfiten där jag tränar betyder egentligen inte mer än att man skriver upp sina resultat i olika övningar, övningar vi gör varje vecka. Man skriver upp för sin egen skull, för att se om man över tid blir starkare och orkar mer. Rimligt kan man ju tycka, eller hur?

Men för mig betyder det något annat. All form av fysisk aktivitet kombinerat med ordet test betyder ångest. Det betyder oro, vakna nätter och tunga steg mot idrottslektionen. Det betyder hånflin och elaka kommentarer i ett omklädningsrum på en högstadieskola. Det betyder fällben, fniss bakom ryggen och en stämning så giftig att man fick svårt att andas bara man befann sig i rummet. Det betyder en gymnastiklärares oförmåga att förstå att man inte borde läsa upp allas resultat högt och sedan skratta lite åt de som sprang långsammast, lyfte minst eller var sämst. Det betyder knuffar och spott på kläderna de gångerna mitt namn ropades upp som den med bäst resultat.

Jag hade glömt allt detta, förmodligen har jag förträngt det. Men så fort jag läste ordet “testvecka” låste sig min hjärna, det sa bara stopp.

En snabb koll i min vänskapskrets så visade det sig att jag verkligen inte är ensam om detta. Hur det bland mina vänner finns ett starkt samband kring upplevelsen på skolidrotten och inställningen till träning i vuxen ålder. Hur de som haft bra erfarenheter av skolidrott i dag har en positiv inställning till träning och de som haft dåliga erfarenheter nu i stället drar sig för att träna eller på något vis utsätta sig för att bli bedömda av andra på gym eller gruppass.

Jag fick höra många historier om lappar med förfalskade underskrifter från föräldrar som intygade att man inte behövde vara med på lektionen, om låtsas-stukade fötter och mensvärk långt innan mensen ens kommit. Allt för att slippa vara med. Men framför allt var det berättelser som alla sa samma sak: idrotten var aldrig lustfylld eller individanpassad, det var prestation, tävling och ett konstant dömande från lärare och klasskamrater.

Så jag tränar inte den här veckan. Även om jag logiskt vet och förstår att inget på stället jag tränar på, varken coacher eller medtränare, skulle bete sig på det där viset så går det inte. Jag tränar inte den här veckan. Om inte brottning mot hjärnspöken räknas då.

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER