Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Den sanna bilden: Kräkningar, hemorrojder och nedstämdhet

Prins Harry och Meghan i London, 10 maj 2019. Foto: SHOUT / AP TT NYHETSBYRÅN
Julia Mjörnstedt, kolumnist i GT. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I måndags föddes prins Harrys och Meghans första barn, Archie, och i onsdags, alltså bara två dagar senare gjorde den nyblivna familjen sitt första publika framträdande. 

Det kungliga paret valde att visa upp sitt nyfödda mästerverk i St George's Hall på Windsor Castle och även om man kan tro att allas ögon var på den nyfödda, är det snarare Meghan och hennes kropp som blivit det största samtalsämnet på sociala medier. 

Mestadels har det varit hyllningar. Människor som var helt överlyckliga över Meghans val av klänning och att hon inte försökte ”dölja” sin postpartum kropp. Mängder av kommentarer om att hon var modig som ”vågade” visa upp sig och att hon såg ut som en helt ”vanlig” mamma.

Och även om jag förstår att kommentarerna var skrivna i all välmening, som hejarop och pepp, så är det två saker jag inte kan sluta tänka på. 

Jag kan inte sluta tänka på hur sjukt det är att en kvinnas kropp aldrig får lämnas okommenterad (inte ens när hon precis fött fram en annan person) och jag tänker på hur många som använde ordet ”vanlig”.

För låt oss vara ärliga; det här är inte vanligt.

”Great grandmother”, drottning Elizabeth II. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Bröst som värker och blödningar som blöder igenom bindor stora som hangarfartyg är vanligt. 

Bebis som har svårt att ta bröstet, förlossningskomplikationer och hormoner som gör att en gråter för minsta lilla är vanligt. 

Eftervärkar, hemorrojder och nedstämdhet är vanligt. Att stå sminkad i höga klackar och designerklänning två dygn efter att man fött en bebis är inte vanligt.

Och nu går den här texten från att kommentera Meghan. De får så klart göra och se ut hur de vill, men det kan vara bra att klargöra förväntningar.

Kungligt barn i Storbritannien. Foto: REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Jag har fött två barn. Det som är vanligt att känna strax efter förlossningen är att aldrig vilja föda barn igen. Inte vilja gå på toa igen. Inte ens vilja sitta på en stol igen. Jag beundrar och avundas alla er som har haft enkla förlossningar, som kan hoppa i studsmattor utan att kissa på er, men för de flesta av oss fungerar det inte så – och det är vanligt.

Och kanske är det just det här jag saknar, en motbild till den glamorösa och orealistiska bild offentliga personer och medier målar upp. 

En bild där nyförlösta mammor inte behöver prestera genom sitt utseende efter att de precis genomfört livets största och viktigaste prestation.

En bild som visar att det som är vanligt två dagar efter en förlossning inte är höga klackar och designerklänningar, utan snarare nerkräkta amningslinnen och nättrosorna från förlossningen.