I Instagramflödet ser allt perfekt ut. Foto: ShutterstockI Instagramflödet ser allt perfekt ut. Foto: Shutterstock
I Instagramflödet ser allt perfekt ut.  Foto: Shutterstock
Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
Julia Mjörnstedt Karlsten

Den allra perfektaste Instagram-julen

Publicerad

I mitt Instagramflöde har förberedelserna för december, advent och jul pågått länge.

I mitt Instagramflöde bakas de perfekta lussekatter på rustika bord i avancerade former som kommer ut mer gyllenbruna än Dr Mikael på TV4. I mitt Instagramflöde slår alla in paket i matchande bruna papper med vita snören och sticker in en grankvist lite snitsigt mellan snöret och pappret. 

I mitt Instagramflöde hängs dessa 24 små paket, självklart innehållande väl valda klappar inköpta i någon eko-butik, sedan upp i snören på en knopplist från Granit. I mitt Instagramflöde har de alla redan fyllt frysen med nyttiga men ack så goda julbakverk, dekorerat varenda gråmålad vägg med en krans av eukalyptus och lärt sina barn alla verser till “när xx ljuset brinner”.

December och juletid är någon slags peak i tävlingen om vem som är årets förälder. Vem som pyntar mest, vem som bakar bäst och med andra ord – vem som bryr sig mest om att ge sina barn en mysig och minnesvärd jul. 

Sociala medier fullkomligt svämmar över av stilleben av små designpryttlar, julmysiga barnrum och bilder på skrattande barn framför en brasa.

Jag brukar ha rätt mycket ångest över det här, känna kravet av att vara en bra mamma och försöka skapa mysiga minnen för vårt barn. Jag är en förälder som plastbantar hemmet, inreder efter färgskalor och klär mitt barn i Mini Rodini. Jag är verkligen en förälder som skulle kunnat försvinna helt in i att försöka skapa den allra perfektaste Instagramjulen.

I år kan man kanske säga att jag blivit räddad av två saker: slutskedet i en graviditet och en fyra veckors köksrenovering. 

För det är faktiskt fullkomligt omöjligt att baka lussekatter utan ugn, att göra snygga stilleben med engångstallrikar eller att ens försöka hänga upp en julstjärna i ett fönster fullt av slipdamm. För att inte prata om hur svårt något av detta skulle vara med en kropp som just nu blir andfådd bara av att prata.

När vi i veckan skulle se det första avsnittet av årets julkalender på tv, kom det dåliga samvetet över mig och paniken kom smygandes. Men så såg jag henne sittandes där i soffan, hoptryckt mellan mig och sin pappa i vår lilla soffa, also known as den enda platsen man kan sitta på i vårt kaosartade hem just nu. Med byggdamm i hela håret, sågspån under strumporna och en köttbullemacka (Mamma Scans) i handen som middag - i dag igen. 

Inget filter i världen hade kunnat få bilden att platsa i något linnedukat Instagramflöde. Och hennes leende är bredare än någonsin. 

Hon får äta middag i soffan, äter det hon gillar mest och har sin mamma och pappa nära. Säg mig, vad mer behöver egentligen en treåring för att känna lycka?

Det blir ingen hemmagjord paketkalender i år. Inga pepparkaksbak eller nygräddade lussekatter. Men desto mer tid för att vara med varandra, leka och fira jul. Något jag verkligen funderar på om alla de människor i mitt Instagramflöde kommer hinna med

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER