Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Att vara en del av ekorrhjulet – den största lyxen av dem alla

”Att få vara en del av ekorrhjulet; den största lyxen av dom alla”, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten.

I korridoren på Ung Cancers kontor var den största väggen målad med svart färg. Med stora vita bokstäver stod det ”Innan jag dör vill jag…” och bredvid hängde det pennor för alla besökare att fortsätta meningen med. 

Alla som kom in stannade vid väggen. Stod länge och läste vad andra skrivit, begrundade och tänkte ut vad de själva skulle sätta dit. Cancerdrabbade medlemmar, företagsledare, politiker och anhöriga. Alla lämnade de sina ord. 

Ofta var det stora drömmar. ”Bestiga ett berg.” ”Få uppleva Norrsken.” ”Skaffa barn.” ”Lära mig ett nytt språk.” 

Jag tänker så ofta på den där väggen. Delvis för att min oro kring cancerns eventuella återkomst konstant håller sig närvarande men också för att något av det viktigaste jag läst stod på den. 

A var 25 år och hade obotlig, envis, jävla livmoderhalscancer. Behandling efter behandling, operation efter operation, den kom bara tillbaka. Att på nära håll få uppleva hur en sjukdom långsamt plockar bort varje uns av hopp från en människa är det mest fruktansvärda man kan se.

A skulle ha ett helt liv framför sig, minst 50 år av stunder att få uppleva. Vi visste alla lika väl som hon själv att det inte skulle hända. 

När A satte pennan mot väggen skrev hon något ingen annan tidigare skrivit. Hon skrev ”Innan jag dör vill jag vara en del av ekorrhjulet.” Det tog en stund för oss andra att ta in vad hon skrivit. Kanske kände hon det på sig, för hon förklarade ”jag har ingen bucket list med saker jag vill uppleva innan jag dör, det enda jag önskar är att få vara en del av ekorrhjulet”. 

Hon ville inte bestiga några berg, besöka några nya länder eller bada i några vattenfall. 

Hon ville ha ett vanligt liv. En vardag. 

Lämna och hämta på förskolan. Bråka om ytterkläder och skala frukter som ingen äter upp. Äta tacos på fredagarna och lördagsgodis dagen efter. Sitta i soffan och titta på serier. Gå till jobbet, komma hem, äta middag, gå och lägga sig och börja om. Hon ville ha precis allt det som jag har nu.

LÄS MER: Här hittar du alla Julia Mjörnstedt Karlstens krönikor 

Jag tänker så ofta på den där väggen och på det som A skrev på den. Några månader efter att hon märkt vår vägg och våra liv tog hennes liv slut. Men jag bär henne och hennes ord med mig och när någon frågar mig vad jag vill göra innan jag dör svarar jag samma sak.

För om min sista tid på jorden var kommen, inte sjutton skulle jag spendera den med att resa över jorden eller hoppa fallskärm? Jag skulle spendera den precis såhär. Med små fötter som håller mig vaken om nätterna. Med mellomys, sega mornar och VAB. Med min familj, min vardag. 

Att få vara en del av ekorrhjulet; den största lyxen av dom alla.