Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johanna Toftby

Toftby: Vi lär barnen att bli sockerberoende

Förkylningar, magsjuka, infektioner. På löpande band avlöser de varandra och vi springer lika fort till vårdcentralen med våra barn. Sönderstressade över att få vabba ännu en gång den här månaden. Tryck i Alvedon, kanske kan smyga in på förskolan ändå.

Snabbmakaroner, snabbris, snabbkassan. Ketchup.

Vi kör halvdag på förskolan och kanske inte behöver vabba så många dagar och arbetsgivaren blir nöjd. Föräldrar bråkar om vem som ska vara hemma den här gången.

Januari och februari är den värsta förkylningsperioden och man kan känna sig så vansinnigt maktlös och hjälplös när våra barn drabbas av virusinfektioner på löpande band. Jag minns perioden när våra tjejer var små. Höll på att bli tokig för när den ena hade blivit frisk, då var det dags för den andra. Magsjukan kom som ett brev på Posten i januari. Tredje gången på en månad jag fick vara hemma på jobbet. Frustrerad.

Jag hör ofta många blir stressade, försöker pussla om med barnvakter och lösa logistiken. Vissa proppar barnen med Alvedon för att sedan skicka dem till förskolan. I smyg.

Hemma och kräks

Hur ska vi stoppa spridning av förkylningar och magsjuka då? Eller varför inte lämna in syskonet på förskolan medan det andra syskonet ligger hemma och kräks. Ja, varför inte? Då kan man hinna jobba hemifrån när den sjuke ligger och sover och perfekt att kunna jobba ostört. Sedan att det barnet kanske smittar ner en hel avdelning tänker man inte på.

De det mest är synd om är barnen. De ska förstås ha sina alla infektioner när de är små för de håller på att bygga upp sitt immunförsvar. Det hjälper inte att vi trycker in penicillin gång på gång i dem, om det är inte är tvunget, men jag tror de klarar av mer än vad vi föräldrar tror.

När svininfluensaepidemin var igång var nog jag den enda föräldern som inte gav tjejerna vaccin. Fick flera kommentarer från andra föräldrar om jag inte var klok som inte lät dem vaccineras. Kunde nästan läsa andras föräldrars tankar. Hemska mamman. Idag är jag väldigt glad att jag inte gjorde det.

Näringsrik kost

Eftersom vi får alldeles för lite sol behöver vi även extra D-vitamin. Gå ut med era små för sjutton!

En näringsrik kost och lagat från grunden. Jag har också gett mina barn halvfabrikat någon gång. Så klart. Men jag blir ibland mörkrädd av att höra vad föräldrar stoppar i sina barn. Jag tycker fortfarande det är vårt ansvar att se till så de får i sig det de behöver. Snabbmakaroner med ketchup eller göda dem med godis redan när de är under ett år är galet. Det är vi som lär barnen bli sockerberoende. Inte de. Ju mer socker och skräp, desto större risk för sjukdomar och överviktig fetma. Som kan leda till följdsjukdomar. Fler infektioner.

Barnens framtid

Jag tror egentligen inte det är brist på okunskap. Jag tror vi blir lata och samhällets stress påverkar, arbetslaget muttrar över att sätta de i skiten, bråk mellan föräldrarna om vem som ska vara hemma den här gången.

Men att springa till vårdcentralen så fort de får feber kanske inte alltid hjälper. Vi kanske ska se över hur vi lever, vad vi stoppar i dem. Feber kommer förstås inte från godis men jag tror att en bra grund hjälper till väldigt mycket och en bra framtid för våra barn.

 

Johanna Toftby