Johanna Toftby

Misshandel att låta barn äta skräpmat

Publicerad

Jag står i kön på Ica och framför mig står en barnfamilj med en fullastad kundvagn.Påsar med Billys panpizza, Skogaholmslimpor, färdigmat, chipspåsar och skräp.

Hela familjen är kraftigt överviktiga. Extremt överviktiga.

Jag försöker inte bry mig men när jag ser barn som redan är överviktiga före det att de är tio år tycker jag det är skrämmande.

Jag tycker det är ren och skär misshandel att låta små barn växa upp på skräpmat och utveckla farlig fetma när de inte kan välja själva. Samtidigt finns det för mycket skräp tillgängligt. Big pack, extra stora chipspåsar, glassarna blir större och fredagsmyset blir plötsligt inte bara på fredagar utan man börjar frossa redan flera dagar innan helg. Vanlig yoghurt med müsli kan vara det sämsta man kan ge sina barn till frukost. Borde vi inte vara tillräckligt upplysta 2014?

Fast ändå ökar den farliga fetman mer och mer.

Barn äter vad vi äter och övervikt och fetma hos barn beror ofta på att deras föräldrar har liknande vanor kring kost och motion. Barn gör även det vi gör och inte vad vi säger. Tar vi alltid hissen så klart att barnet inte tar trapporna. Äter vi Skogaholmslimpa till frukost klart att barnet gör det också. Sitter föräldrarna på röven hela kvällarna så gör barnen det också. Vi borde förstå bättre och det tror jag faktiskt också vi gör. Men många blundar för det är för jobbigt att ta tag i.

När vi var i Turkiet i våras kom det en barnfamilj där både mamman och pappan var kraftigt överviktiga. Dom kunde varken leka med sina barn eller få plats i solstolen. Det gör ont att se för jag tror inte att de egentligen vill leva så. Men det mesta handlar nog om vår uppväxt. Växer vi upp med skräpmat och inget aktivitet så kommer vi garanterat fortsatt med det när vi får egna barn.

Många familjer kanske lever ett stillasittande liv och barnen har en lektion gymnastisk i veckan under skoltid. Det är skrämmande att vi inte har mer idrott när så många barn är stillasittande vid datorer och spel. Förr var leken betydligt mer aktiv så jag tycker vi borde ha mycket mer idrott än vad vi har i skolan i dag.

Tidig fetma utvecklar även andra sjukdomar och förkortar även din livslängd. Varför är vi då inte bättre på att stoppa i barnen bättre saker än socker och skräp? Jag kan inte förstå det och borde vi inte vara bättre upplysta i Sverige?

Kan vi inte få mer idrott i skolorna och borde vi inte våga hjälpa varandra genom att faktiskt våga fråga. Men det daltas för mycket med dom som är överviktiga på grund av att de lever osunt. Många som tränar och äter en sund kost kan få vassa kommentarer men skulle man säga till någon som är tjock att hon kanske behöver ändra på sin kost? Nej. Så klart inte.

Vi borde bli bättre på att erbjuda hjälp. Inte bara till dem som är undernärda och smala utan även till den som är kraftigt överviktig.

 

Johanna Toftby

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER