Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johanna Toftby

Toftby: Misshandel att låta barn äta skräpmat

Jag står i kön på Ica och framför mig står en barnfamilj med en fullastad kundvagn.Påsar med Billys panpizza, Skogaholmslimpor, färdigmat, chipspåsar och skräp.

Hela familjen är kraftigt överviktiga. Extremt överviktiga.

Jag försöker inte bry mig men när jag ser barn som redan är överviktiga före det att de är tio år tycker jag det är skrämmande.

Jag tycker det är ren och skär misshandel att låta små barn växa upp på skräpmat och utveckla farlig fetma när de inte kan välja själva. Samtidigt finns det för mycket skräp tillgängligt. Big pack, extra stora chipspåsar, glassarna blir större och fredagsmyset blir plötsligt inte bara på fredagar utan man börjar frossa redan flera dagar innan helg. Vanlig yoghurt med müsli kan vara det sämsta man kan ge sina barn till frukost. Borde vi inte vara tillräckligt upplysta 2014?

Fast ändå ökar den farliga fetman mer och mer.

Barn äter vad vi äter och övervikt och fetma hos barn beror ofta på att deras föräldrar har liknande vanor kring kost och motion. Barn gör även det vi gör och inte vad vi säger. Tar vi alltid hissen så klart att barnet inte tar trapporna. Äter vi Skogaholmslimpa till frukost klart att barnet gör det också. Sitter föräldrarna på röven hela kvällarna så gör barnen det också. Vi borde förstå bättre och det tror jag faktiskt också vi gör. Men många blundar för det är för jobbigt att ta tag i.

När vi var i Turkiet i våras kom det en barnfamilj där både mamman och pappan var kraftigt överviktiga. Dom kunde varken leka med sina barn eller få plats i solstolen. Det gör ont att se för jag tror inte att de egentligen vill leva så. Men det mesta handlar nog om vår uppväxt. Växer vi upp med skräpmat och inget aktivitet så kommer vi garanterat fortsatt med det när vi får egna barn.

Många familjer kanske lever ett stillasittande liv och barnen har en lektion gymnastisk i veckan under skoltid. Det är skrämmande att vi inte har mer idrott när så många barn är stillasittande vid datorer och spel. Förr var leken betydligt mer aktiv så jag tycker vi borde ha mycket mer idrott än vad vi har i skolan i dag.

Tidig fetma utvecklar även andra sjukdomar och förkortar även din livslängd. Varför är vi då inte bättre på att stoppa i barnen bättre saker än socker och skräp? Jag kan inte förstå det och borde vi inte vara bättre upplysta i Sverige?

Kan vi inte få mer idrott i skolorna och borde vi inte våga hjälpa varandra genom att faktiskt våga fråga. Men det daltas för mycket med dom som är överviktiga på grund av att de lever osunt. Många som tränar och äter en sund kost kan få vassa kommentarer men skulle man säga till någon som är tjock att hon kanske behöver ändra på sin kost? Nej. Så klart inte.

Vi borde bli bättre på att erbjuda hjälp. Inte bara till dem som är undernärda och smala utan även till den som är kraftigt överviktig.

 

Johanna Toftby