Johanna Toftby

Jag förvandlas till ett monster

Publicerad

Varje månad blir jag lika förvånad. Fast jag vet. Huvudvärken som smyger sig på, känner mig ledsen för ingenting, måste klaga på något. Hatar. Tycker alla gör fel, känner så mycket ilska och förvandlas till ett monster. Vill vara negativ och arg.

Jag får till och med en annorlunda röst. Min kille hör direkt.

– Ok, nu är du inne i den perioden svarar han.

Vi har nog alla varit med om någon form av PMS någon gång. Vissa har ont i magen, en del mår illa. Vissa får kraftiga humörsvängningar. Jag kan säga att jag fortfarande inte förstått vad det egentligen är som händer med oss de där dagarna, eller veckorna före mens. Eller jo, det handlar om hormoner. Veckorna före jul var nog de värsta någonsin. Eller det säger jag varje gång. Vissa månader är den bättre, vissa katastrof. Jag skrek, gapade på min kille, skickade hemska sms som jag inte kan styra över. Som en galning säger till mig skriva det värsta jag kan hitta på. Efteråt får jag dåligt samvete, blir ledsen över vad jag sagt. Fast det ändå inte gick att låta bli skriva. Sjukt.

 

Jag har en huvudvärk från helvetet i upp till två veckor. Sedan försvinna lika fort. Det är som om kroppen exploderar, som om den slits sönder och samman. Jag blir handlingsförlamad och behöver mycket sömn för att orka. Och stress är ett BIG NO. Och så nedstämdheten. Jag som är frisk, glad och stark. För att sedan bara rasa samman och bli ingenting två till tre veckor vissa månader.

Jag har varit på vårdcentralen, fick Premalex för att läkaren sa att jag hade alla symtom. Ett slags antidepressiva som man enbart äter före mens, sedan slutar man. Jag trodde jag skulle bli galen på riktigt de dagarna med pillren.

– Du måste ge det en chans, svarade läkaren när jag ringde.

Trots att jag talade om att jag snart hänger mig i närmaste träd.

– Jag överlever inte den ångesten.

Till slut gav jag upp. Jag hade förmodligen tagit kål både på min kille, mig själv och mina barn om jag fortsatt med rävgiftet. Vissa blir säkert hjälpta, men det finns ingen mall för vad som fungerar för varje individ.

 

Träningen hjälper mig mycket. Jag måste springa av mig varje dag, se till att få endorfiner och ruset. Då höjs mina lyckohormoner och trycker ner monstret som vill ta över mitt liv.

Omgivningen har ofta svårt att förstå vad det är som händer, jag fattar det knappt själv. Just därför borde vi prata mer om detta. Ta upp det till ytan - för det känns som om man inte riktigt blir tagen på allvar. Som om man måste skärpa sig och får bita ihop.

Huvudvärken börjar redan vid ägglossning vissa månader och jag börjar känna igen den nu. En envis smärtsam värk som sitter i dygnet runt. Ingen smärtlindring hjälper. Nu har jag testat zonterapi och även köpt en progesteronkräm som ska vara bra. Jag har också testat magnesium som sägs verka muskelavslappnande – och sprayen funkar på mig i alla fall! Den bär jag ständigt med mig som en livboj i väskan och sprayar mot tinningen när huvudvärken är som värst.

När mensen väl kommer är det som om jag vaknar upp. Jag vaknar upp från mörkret och blir helt normal. Lugn, glad och den Johanna som jag alltid är. Livsglad, sprallig och livet är underbart.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER