Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johanna Toftby

Toftby: Ångest över en tom sommarplånbok

- Vart ska vi åka på semester mamma?

Klumpen i halsen växte och värkte.

- Jag vet inte, svarade jag och det brände bakom ögonlocken.

Ångesten över en tom plånbok fick mig att känna mig så misslyckad.

 Men räddningen fanns. Alldeles runt hörnet.

Jag var nyseparerad och det väntade ett långt sommarlov. Härligt för de flesta. Inte för mig. Det var mitt första som ensamstående singelmorsa. Bara ordet. Det lät illa. Skrämmande.

Vänner berättade om deras härliga resor och jag skämdes för att jag kunde vara avundsjuk, ja till och med bitter. Jag försökte hålla skenet uppe men innerst inne bultade stressen inom mig. När man har levt familjeliv, haft råd att åka iväg, och sedan plötsligt, slås allt sönder och man står på bar backe. Jag läste och hade studielån och det fanns inga pengar till någon resa.

- Skyll dig själv, vad ska du separera för? sa en vän.

Ja, tänk om det hade varit så enkelt. Jag blev förbannad över hennes klumpiga uttryck och bestämde mig för att vända detta till något positivt.

Det var mamma som räddade mig. Hon gav mig det bästa semestertipset jag någonsin fått. Det är fortfarande bäst, och här är det:

Köp en regionen-runt-biljett som gäller på all trafik i Västra Götalands län. Biljetten gäller tåg, buss, spårvagn och även båt. För bara 285 kronor. Biljetten gäller ett dygn och under juni, juli och augusti får du även ta med två barn under 16 år gratis.

För mig blev det räddningen. För jag ville hitta på något roligt. Jag vägrade sitta hemma och deppa. Barnen skulle få en fin sommar fastän vi inte badade i pengar.

Och wow! Tänk vad man kan göra mycket med så små medel. Vi hoppade på tåget i Skövde och åkte ner till Göteborg med nära vänner. Barnen var jätteglada. I Göteborg hoppade vi på en spårvagn (bara det ett äventyr för mina Skövde-barn) och sedan åkte vi ner till Saltholmen för att sedan fortsätta vår utflykt ut till vackra Styrsö på ångbåten (ytterligare ett underbart äventyr).

Allt ingick i biljetten. Är det inte hur bra som helst? För bara 285 kronor kunde tre personer få en fin utflykt. Barnen köpte glass och vi åt goda räkor som vi hade med oss.

Kan nog säga att den bästa restaurangen är den som inte är en restaurang. Utan bara är mitt ute i naturen. En filt. Tillsammans med dem man älskar, med utsikt över havet, högt upp på en klippa.

Vi hade en jättefin sommar det året. Och till alla andra som har semesterstress, släpp den.

Det finns massor man kan göra, fastän man inte har några pengar. Ibland räcker det att sätta sig på en buss och åka till en annan stad och köpa glass.

Vår svenska sommar är hur vacker som helst. Alldeles, alldeles underbar.

Så ta till vara på den.

Jag önskar alla er en underbar sommar.

Njut av er ledighet och framförallt.

Jämför dig inte med någon annan.

Paradiset väntar.