Johanna Toftby

Ångest över en tom sommarplånbok

Publicerad

- Vart ska vi åka på semester mamma?

Klumpen i halsen växte och värkte.

- Jag vet inte, svarade jag och det brände bakom ögonlocken.

Ångesten över en tom plånbok fick mig att känna mig så misslyckad.

 Men räddningen fanns. Alldeles runt hörnet.

Jag var nyseparerad och det väntade ett långt sommarlov. Härligt för de flesta. Inte för mig. Det var mitt första som ensamstående singelmorsa. Bara ordet. Det lät illa. Skrämmande.

Vänner berättade om deras härliga resor och jag skämdes för att jag kunde vara avundsjuk, ja till och med bitter. Jag försökte hålla skenet uppe men innerst inne bultade stressen inom mig. När man har levt familjeliv, haft råd att åka iväg, och sedan plötsligt, slås allt sönder och man står på bar backe. Jag läste och hade studielån och det fanns inga pengar till någon resa.

- Skyll dig själv, vad ska du separera för? sa en vän.

Ja, tänk om det hade varit så enkelt. Jag blev förbannad över hennes klumpiga uttryck och bestämde mig för att vända detta till något positivt.

Det var mamma som räddade mig. Hon gav mig det bästa semestertipset jag någonsin fått. Det är fortfarande bäst, och här är det:

Köp en regionen-runt-biljett som gäller på all trafik i Västra Götalands län. Biljetten gäller tåg, buss, spårvagn och även båt. För bara 285 kronor. Biljetten gäller ett dygn och under juni, juli och augusti får du även ta med två barn under 16 år gratis.

För mig blev det räddningen. För jag ville hitta på något roligt. Jag vägrade sitta hemma och deppa. Barnen skulle få en fin sommar fastän vi inte badade i pengar.

Och wow! Tänk vad man kan göra mycket med så små medel. Vi hoppade på tåget i Skövde och åkte ner till Göteborg med nära vänner. Barnen var jätteglada. I Göteborg hoppade vi på en spårvagn (bara det ett äventyr för mina Skövde-barn) och sedan åkte vi ner till Saltholmen för att sedan fortsätta vår utflykt ut till vackra Styrsö på ångbåten (ytterligare ett underbart äventyr).

Allt ingick i biljetten. Är det inte hur bra som helst? För bara 285 kronor kunde tre personer få en fin utflykt. Barnen köpte glass och vi åt goda räkor som vi hade med oss.

Kan nog säga att den bästa restaurangen är den som inte är en restaurang. Utan bara är mitt ute i naturen. En filt. Tillsammans med dem man älskar, med utsikt över havet, högt upp på en klippa.

Vi hade en jättefin sommar det året. Och till alla andra som har semesterstress, släpp den.

Det finns massor man kan göra, fastän man inte har några pengar. Ibland räcker det att sätta sig på en buss och åka till en annan stad och köpa glass.

Vår svenska sommar är hur vacker som helst. Alldeles, alldeles underbar.

Så ta till vara på den.

Jag önskar alla er en underbar sommar.

Njut av er ledighet och framförallt.

Jämför dig inte med någon annan.

Paradiset väntar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER