Johanna Toftby

Skäms inte för att du bryr dig om utseendet

Vad är det för fel med att få göra sig snygg och känna sig fin? När det kommer till smink, hår och allt det där ytliga. Varför är det så känsligt? Du är fin som du är. Jaha, men hur är det då? Människan är född fåfäng.

Vi ska inte behöva ursäkta oss för att göra i ordning oss. Tvärtom. Vi bestämmer själva hur vi vill må.

Hur många har inte blivit till exempel piggare av att få tvätta håret efter en veckas influensa?

När du drabbas av en svår sjukdom, som cancer, då är det ännu viktigare.

Sluta skämmas över att du bryr dig om ditt utseende! Det gör underverk för din självkänsla.

Att arbeta med skönhet och utseende kan upplevas som ytligt och onödigt för en del tror jag. Men jag tycker att det är precis tvärtom. Jag upplever en stor tillfredsställelse och glädje att arbeta med andra människor och att få göra dem fina. Att göra sig vacker på utsidan stärker även din insida men det svåraste för många är att älska sig själva. Det är mycket lättare att vara missnöjd med sitt utseende än att vara nöjd. Varför är det så?

Hur många har legat på sjukhus och tvingats ha på sig den där skräckskjortan som kan få vem som helst att bli deprimerad. Inte blir man piggare direkt. Är man riktigt dåligt så bryr man sig inte, men när du är på väg att bli bättre så vill man naturligt fixa sig lite.


Jag märker ofta hur personligheten stärks av att exempelvis få en ny frisyr. Hur många har inte upplevt att man blir friskare av att få tvättat håret efter en veckas influensa? Få kliva in i duschen, göra i ordning sig lite. Din spegelbild påverkar dig och dina tankar och vad du tycker om dig själv. Det måste inte alls vara fåfängt eller ytligt. Vi blir friskare av att få känna oss i ordning och fina.

För ett tag sedan hade jag en kund som satt i rullstol och var gravt handikappad. Han hade svårt att uttrycka sin önskan om hur frisyren skulle se ut men tillsammans kunde vi få fram det han ville. Han kunde inte gå eller sitta i en vanlig frisörstol så han fick sitta i sin egen stol, jag stod på tå hela klippningen för att nå upp. Han fick sin önskade frisyr och jag lade även i en fin färg han ville ha, trots att han inte kunde prata så mycket. Jag kände en stor ödmjukhet som även var svår att tackla eftersom han var så enormt tacksam. En människa som knappt kan röra sig, men som med en ny frisyr kan mobilisera sin styrka och gav mig slängkyssar när de gick ut. Det kändes väldigt stort.

Att ändra utseende med en ny frisyr gör underverk för vår självkänsla. Jag är helt säker. Ni som följer min blogg johannatoftby.se har kanske läst när min vän Annica Thimberg gästbloggar. Om inte, gå in och läs hennes starka inlägg om kampen mot cancern. Hon får otroligt mycket styrka genom att få känna sig fin. Att få ha långt hår igen och få känna sig "som vanligt".


Jag tror att det ger mycket kraft. Att få se den enorma glädjen gör mig så berörd och jag känner en stor tacksamhet att få arbeta med alla olika människor.

Att vilja fixa till sin utsida gör att vi får fram vår vackra insida, personligheten stärks och vi vågar vara oss själva och får fram vår styrka.

Människan är född fåfäng, mänskligheten har alltid smyckat sig och det ligger i vår natur att göra oss vackra. För älskar du dig själv, kan du även älska någon annan och det stärker ditt inre.