Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johanna Toftby

Måste studentfirandet kosta så mycket?

Snart springer studenterna ut för att sjunga om studenternas lyckliga dagar. Glädje och känslor. Ett år har planerats, redan vid 365 dagar kvar till studenten börjar nedräkningen efter tolv års slit. En helg man vill minnas genom hela livet. Men aldrig någonsin har det spenderats så mycket pengar.

Men måste det kosta så mycket? Jag tror faktiskt inte det. Jag tror man kan vara lycklig student ändå.

Men om inte pengarna finns?

Föräldrar! Det finns smarta tips. Din dotter eller son blir en lycklig student ändå. Jag lovar.

Klänning ska beställas, frisörbesök, naglar, allt ska vara på topp. Ansiktsbehandling, dyr klänning, nya skor. Plakat, blommor, transport, mottagning i hemmet. Jag tror inte man kan föreställa sig hur mycket pengar en student kan kosta.

Jag minns en tjej i min klass som inte hade möjlighet att få varken ny klänning eller gå med på balen. Hon hade inga dyra skor, hon hade inte någon stor studentfest, men hon var nöjd ändå. För hon hade slitit i tolv år och kunde förstås fira sin student utan dyra klänningar eller besök hos frisör. Jag beundrar henne för hon var coolast. Hon pratade aldrig om materiella ting som skulle införskaffas, hon behövde inte ha det där vi andra drömde om och ville köpa inför den stora dagen. Det viktiga för henne var att hon hade klarat av skolan.

Och nu när jag tänker tillbaka, så rätt hon hade.

Det måste inte vara en lyxstudent för att man ska fira. Det kan bli fint ändå. Men jag tror ändå ganska många kan ha det svårt med hur man ska kunna betala allt. Alla som är ensamstående till exempel. Hur får man fram så mycket pengar om man inte har? Hur gör man för att ändå kunna ge sin dotter eller son en minnesvärd och fin student?

Det finns smarta knep.

Håret till exempel. Kanske ni känner någon som är duktig på att göra enkla frisyrer? Det finns smarta klipp på Youtube. Jag träffade en tjej som berättade att hennes mamma hade suttit och kollat filmer, steg för steg hur man gjorde fina lockar, sedan satte upp det halvuppsatt med nålar. Det blev jättefint! Kostade heller inte en krona och dottern var stolt över sin mamma som fixade så fin frisyr fast hon egentligen inte kunde.

Balklänning finns att hyra, det är förstås dyrare att köpa en ny. Eller kanske någon släkting som är duktig på att sy? Varför inte låna av någon? Våga ta hjälp. Det måste inte vara nytt eller dyrt. Erbjud tjänst tillbaka. Jag tycker vi borde vara bättre på att hjälpa varandra, kanske du kan erbjuda dig att baka bröd, klippa gräsmattan eller passa barnen någon helg?

Plakat kan man också göra själv. Kanske någon i familjen som är bra på att texta? Förstora ett kort kan man skicka in på nätet mycket billigare än gå till en dyr reklamfirma.

Man vill förstås ha en studentmottagning och där tror jag man kan spara väldigt mycket pengar. Gör maten själv. Dels vet du vad du får sedan sparar du tusentals kronor. Ta hjälp av barnen, vänner eller någon i familjen. Kolla vad affären kanske har bra pris på och frys in. Baka eget bröd.

Jag önskar vi kunde hjälpas åt mer, tänk om det är just du som behöver hjälp någon gång. Det behöver inte vara i pengar, man kan komma långt med att bara finnas. Hjälpa till att städa, baka eller gå och handla. Skäms inte för att fråga om hjälp.

Studenten är en tid man ska njuta, inte ha ångest för att inte pengarna räcker till. Det är en tid vi kommer minnas genom hela livet med så mycket känslor.

Till alla som tar studenten – sjung om studenternas lyckliga dag. Njut av er tid, för att ni klarat av tolv år i skolbänken, för att ni orkat och kämpat.

Framtiden är din!