Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johanna Toftby

Johanna Toftby: "Hej då lösgodis"

För fyra dagar sedan gick jag med i den nya utmaningen #godisstopp under hela februari. Sverige äter mest godis i hela världen. Det är både overkligt och skrämmande.

Ska vi inte vara bland de nyttigaste?

Vi lever i ett fantastiskt land, alla har möjligheter att idrotta, vi är fullt medvetna och vi borde hjälpas åt att få Sverige att skära ner på allt frossande i socker. Vi är dessutom upplysta och pålästa. Ändå utförs 8 000 magsäcksoperationer varje år.

Varför har det blivit så här? Hur kan vi vara det land som äter allra mest godis? I hela världen? Jag förstår det inte.

Vi lever i ett friskt och starkt land, vi blir tidigt informerade om hur farligt det är med allt socker. Sedan lösgodiset kom tror jag att det bara har gått utför. Vi går loss bland godishyllorna och skäms inte för att packa den stora påsen full med geléhallon och kokostoppar.

När jag var liten och skulle handla smågodis fick man peka på vilken sort man ville ha. Påsarna var betydligt mindre och det blev väldigt pinsamt om man tog lång tid på sig, för kön bakom växte. Därför blev heller inte gottepåsen så stor.

Vi sprider kakrecept och godisrecept bland bloggar och Instagram-konton. Flest likes vinner sockertoppen. Mina tjejer bakade bullar i vintras och självklart blev jag glatt överraskad. Det doftade nybakade bullar ända ner på gatan. Jag fotade de fina bullarna och lade upp på Instagram.

Den bilden har fått allra flest likes efter min och Jannes förlovningsbild.

Vad är det med godis och kakor egentligen? Varför är det inte lika populärt med nyttigheter? Hur ska vi göra för att få Sverige att äta mindre socker? Det handlar ju om våra barns framtid. Deras hälsa.

All reklam som skickas ut, borde det inte vara förbjudet att ens ha med skräpet?

Varför inte ha mer av frukt och bär, ekologiska varor, kanske ha nyttiga recept med i reklambladet som kan ersätta sockrets fällor?

Drömmen vore om vi fick bort alla gigantiska hyllor med lösgodis. Jag tror att det är ett av de största problemen.

Butikerna tjänar pengar, men vi är ändå de största förlorarna. Vi föräldrar borde vara bättre på att införa lördagsgodis, orka stå emot trötta, skrikande ungar som klamrar sig fast vid pallarna med kexchoklad framme vid kassan. Lagom höjd för ett litet hungrigt barn.

Magsäcksoperationerna räddar många liv, men varför går det så långt? Jag tror inte att alla 8 000 varje år har drabbats av sjukdomar så att de lagt på sig så mycket att de måste opereras.

Kan vi inte hjälpas åt och göra detta tillsammans, peppa varandra så den siffran minskar? Tänk om gymmen kunde få bidrag från staten och sänka medlemsavgiften i stället. Jag önskar att fler kom i gång och tränade, för då kommer sötsuget att minska automatiskt. Om du tränar vill du inte gå och köpa en godispåse efteråt.

Hjälp varandra! Dra med din vän ut i skidspåret, vi har en fantastisk vinter och man kan åka pulka med barnen. På min blogg tipsar jag ofta om träningstips som man klarar av att göra hemma. Det kostar ingenting förutom en liten stund av ditt dygn. En investering till ett bättre liv. Efter träningen dricker du en god och nyttig smoothie och ditt sockerbegär kommer att försvinna.

Hej då lösgodis och välkommen #godisstopp. Nu kör vi!