Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johanna Toftby

Johanna Toftby: "Då spricker hela idyllen"

Jag ser julpyntet är på väg in i butikerna och julen närmar sig med stormsteg. Jag älskar den här tiden innan även om det alltid är stress, kaos och jag alltid är ute i sista minuten. Men vad är viktigast egentligen? Hur firar ni jul? Planerar ni långt i förväg var julen ska firas och hur gör man när man skilt sig? Vad gör man om man inte har någon familj att fira med?

För mig är familjetraditionen allra viktigast. Jag vill ha mammas julbord och jag vill att alla ska vara med. Jag vill också ha en stor gran, fullt med vackert julpynt och även ett stort "gottebord". Jag älskar julen!

När vi var små firade vi alltid hos min farmor och det var med alla kusiner och fullt röj med alla barn. Jag är lyckligt lottad med en stor familj. Vi har alltid haft traditioner och jag minns speciellt farmors hemmagjorda pepparkakshus. Hon gjorde ett till varje familj och det var det bästa på hela julen. Farmors vackra pepparkakshus som var som ett konstverk. Det höll vi systrar med stadiga händer i baksätet på vägen hem och sedan var det bara att vänta in julgransplundringen.

 

För mig är därför julen oerhört viktig. Mest för hela familjegrejen. Vi ska vara samlade, det ska vara kaos med barn överallt och vi ska fira tillsammans.

Men vad händer när man går isär? Då spricker hela idyllen och man känner sig ganska misslyckad.

Vad gör man om man till exempel inte har sina barn just på jul. Tanken när vi hade gått isär var fullständigt brutal. Vad gör man om någon träffat en ny? Barnen ska vara med den "nya familjen" och du sitter ensam?

Jag pratade med min kund häromdagen som är nyskild och försökte peppa henne att "det blir jul ändå" och man kan hitta på andra saker. Hon kände sig lite ledsen och visste inte om hon skulle ha sina barn eller inte.

Jag tror vi bygger upp en stor förväntan just inför jul. Kanske för våra traditioner? Men det är svårt och på något sätt en fas man ska gå igenom första året som nyskild. Man kan förstås fira med exfruar och exmän men är det speciellt mysigt och avslappnat? Jag skulle nog inte tycka det.

Måste man då fira som man alltid gjort? Man kan faktiskt fira jul med en vän? Jag tycker man kan fråga om man kan ses över en julsmörgås och bjuda hem sin närmaste kompis.

 

I dag finns inget klassiskt eller kärnfamilj. Jag har en stor längtan till julafton för att fira med min stora familj. Men jag tror också många mår väldigt dåligt över att julen närmar sig och det blir en stress om man inte har någon att fira med.

Ta hand om varandra och bjud hem er vän till familjen som kanske sitter ensam över jul.