Johanna Toftby

"Hur mycket kan man tjäna på en blogg?

Vad är drivkraften och hur kan man orka hålla i gång en blogg? Det är en av frågorna jag ofta får. Den andra frågan är hur jag orkar blogga så ofta. Den tredje frågan och den som många undrar över: "Hur mycket pengar kan man tjäna på en blogg?"

Min drivkraft är det här: När jag började min bloggresa ville jag inspirera andra mammor och göra vardagen till en fest med små medel. Mammapepp! Visa andra ensamstående mammor att livet inte behöver vara tråkigt och ledsamt bara för man lever själv med sina barn. Och jag är i dag evigt tacksam över att jag orkade fortsätta. Jag är evigt tacksam över alla som läser min blogg, alla som mejlar, hör av sig och talar om att min inspiration ger dem glädje i vardagen. För det är det som ger mig energi.

Jag hade inte en aning om hur bloggvärlden fungerade när jag började 2008. Hur ofta ska man blogga? Men jag har alltid gillat att ha nya utmaningar. Många tycker att bloggandet är en egotrippad plattform där man vill visa upp sig inför andra. Men jag var i stället nyfiken. Jag gillade att dela med mig av middagar, nya recept och lite roliga hårtips


Jag fick chansen att börja skriva på sajten Mama och där började hela karusellen. Jag har mycket att vara tacksam över men jag har också slitit röven av mig. Suttit uppe på nätterna och skrivit. Bloggat när ni andra sover. Det tar tid och man måste vara konsekvent. Det allra viktigaste - gör din grej. Hitta din personliga stil. Det är ett hårt slit och för att bli en stor bloggare krävs också både jävlar anamma och förstås en massa envishet, kärlek och ambition. Men också en hel del huvudvärk.

Jag har också fått höra många gånger att det där bloggandet, hur länge ska du hålla på med det då? Kom minsann inte och tro att du är något. Du är inte bättre än någon annan.

Jantelagen prickar in alla punkter.


Men jag har alltid älskat min blogg. Jag har struntat i om det stör någon. Jag har fått drivkraften genom den enorma kärleken jag får tillbaka från mina läsare. Jag tycker det är roligt att kunna tipsa, kanske kunna hjälpa någon. Och bloggen har växt. Jag får ofta nypa mig i armen för att ni är närmare 100 000 besökare i veckan. Det går nästan inte att förstå. Hur kunde det bli så här?

I dag kan jag leva på min blogg. Och jag är fruktansvärt stolt över det. Jag har ett fantastiskt team som hjälper mig med allt och jag har min familj att tacka. Lisa-Marie, Marilyn och Janne. I Love U!

Jag tycker fler borde våga börja blogga. Lyssna på ert hjärta. Var envis. Det är så många som får glädje och sällskap där ute. Många som är ensamma, man blir "som en kompis". Bloggvärlden är här för att stanna och det är ett fantastiskt sätt att kunna dela med sig, hjälpa och inspirera andra. Det ger även fler arbeten och företag.

Sist men inte minst: Utan er läsare finns ingen blogg. Det är ni som gör den levande.