Johanna Bäckström Lerneby

"Vem vet vad som hade hänt om social­tjänsten blandat sig i deras liv tidigare"

Publicerad

"Om han hade bott i en annan stadsdel hade han fått hjälp för länge sen", suckar en polis jag pratar med.

Han pratar om en av de unga pojkar som dömdes för grov misshandel i september för att nästan ha sparkat ihjäl Carl-Eric Cedvander i våras.


Minns ni vad som hände? Den 18 mars i år sparkar ett gäng unga killar nästan ihjäl Cedvander på Kortedala torg. Han frågar varför de retar hunden och killarna sparkar ner honom. De sparkar honom så svårt att han nästan dör. Efter misshandeln får Cedvander ligga på sjukhus flera veckor och han blir nästan blind på ena ögat.

Två av killarna (15 och 16 år vid brottet) dömdes för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och ungdomstjänst.

När polisen säger "om han hade bott i en annan stadsdel" så menar han såhär:

En kille boende i Bergsjön (eller annan trasslig stadsdel) som drogar och är kriminell får hållas mycket längre än en kille i till exempel Örgryte som gör samma sak.

Det betyder att den unge från Bergsjön hinner knarka mer och begå grövre brott innan socialtjänsten reagerar och det blir då svårare att ta sig ur sen.

Så här får det naturligtvis inte vara.

Men så här är det.


Sociala insatser är dyrt. Och i en stadsdel med stora problem kan ett killgäng som rånar och som behöver omhändertas knäcka vilken socialbudget som helst. Alltså avvaktar man in i det längsta.

Nu protesterar säkert flera och säger att sociala insatser inte FÅR ha med pengarna att göra och att omhänderta barn är en sista åtgärd. Naturligtvis. Men ska denna sista åtgärd komma senare om du bor i Bergsjön än i Örgryte?

Egentligen får inte socialtjänsten tänka på pengar när det gäller sociala insatser. Men alla vittnar om att man gör det ändå. Eller förresten, alla vittnar om det, bara man inte skriver deras namn i tidningen. Ingen står öppet för att det är så här, och när cheferna kommer till tals ger de en helt annan bild.


En socialsekreterare som jobbar i nordost ger också en annan förklaring:

- Jag sitter med över 30 ärenden där barn kanske borde omhändertas. Hur ska jag hinna göra en professionell bedömning när arbets­belastningen är så stor?

Ungdomspoliserna som jobbar över flera stadsdelar har i åratal berättat om hur orättvist det är för ungdomar i Göteborg. Barnombudsmannen har kritiserat socialtjänsterna.

- Men...det är klart. Ungdomarna själva tycker ju att det är positivt att de får hållas längre i vissa statsdelar. De vill ju inte ha någon inblandning av socialtjänsten. Ofta inte deras föräldrar heller, säger en polis.


Imorgon kommer hovrättens dom i Cedvandermålet. Vem vet vad som hade hänt om socialtjänsten blandat sig i deras liv tidigare.

Jag vet inte vad de har gjort innan, men jag vet är att det är ganska ovanligt att nästan sparka ihjäl en människa som ett förstabrott.

Johanna Bäckström Lerneby

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER