Jimmy Fredriksson

Jimmy Fredriksson: Kroggrälet

OENSE OM KROGTIDERNA. David Lega(KD) vill återremittera förslaget om öppettider, Dario Espiga (S) vill få det genom fullmäktige så fort som möjligt att han stöds av MP:s Kia Andreasson som tycker att folk kan gå på kafé i stället på morgonkvisten..
Foto: KARL HENRIK EDLUND

GÖTEBORG. Får vi presentera Miljöpartiets förslag om Göteborgs- krogarnas stängningstider: Gå på nattöppna kaféer i stället.

Kommunalrådet Kia Andreasson säger med stort allvar:

- Varför ska folk dricka mer sprit när krogen stänger - det finns massor av nattöppna ställen utan alkohol dit man gå och ha trevligt.

Det är presskonferens efter kommunstyrelsens sammanträde där man sedvanligt bordlagt i stort sett varje ärende.

Men i frågan om krogarnas öppettider har politikerna äntligen gått till beslut:

Socialdemokraternas sent inkastade och hastigt hopsnickrade kompromissförslag om att Göteborgs krogar inte får servera alkohol längre än till 03 på fredagar och 05 på lördagar har klubbats igenom.

Nu sitter de folkvalda företrädarna för kommunstyrelsen på ena sidan bordet.

Det märkliga är att de som förlorat ser gladast ut. Moderaten Jonas Ransgård och folkpartisten Helen Odenjung vill förstås gärna hålla liv i en fråga som splittrar Socialdemokraterna och deras väljare.

Kristdemokraten David Lega, ser också rätt nöjd ut. Hans förslag att återremittera hela förslaget till stadens tjänstemän för ytterligare utredning om vad som händer när en del krogar börjar stänga klockan 03 har röstats ner.

Men hans två partikamrater i fullmäktige kan föreslå samma sak nästa vecka.

Då räcker det om bara ytterligare 25 stycken av den 81 personer starka församlingen håller med - sen blir det återremiss och ett varv till.

Lega förklarar det så här:

- Vi måste utreda om detta är ett vettigt förslag som har effekt för att när vi väl fattar ett beslut måste det bli långsiktigt, Krögarna är företagare och vi måste ge dem en chans till framförhållning.

De båda socialdemokraterna i församlingen har varken kroppsspråk eller mimik hos några som har fått igenom sitt förslag i kommunstyrelsen.

Anneli Hulthén och Dario Espiga ser ut som de tänker:

"Stängningstider är en jävla skit, nu har vi baxat dem ända hit."

Espiga tycker att det är medierna som förstört för politikerna genom att blåsa upp det som han kallar en icke-fråga.

Han upprepar detta här, säger att det har varit ett "bisarrt stort intresse" kring krogarnas stängningstider och att vanligt folk "som skjutsar sina barn till skolan" inte bryr sig.

Ransgård och Odenjung prickskjuter lustfyllt på sittande fåglar. Moderaterna och Folkpartiet tycker att krogarna ska fortsätta servera precis som nu och de vet att de har stöd av många av Espigas partivänner.

Anneli Hulthén försvarar sitt kommunalråd. Lite pliktskyldigt. Hon är helt klart hjärtligt trött på den här debatten.

Vi är några som undrar om och när hon ska låta Dario Espiga få betala notan för det?

Nu begär Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson ordet. Hon säger:

- Det handlar om alkoholpolitik ytterst. De rapporter som kommit oss till del visar ju på, det vi vet, att när vi dricker alkohol blir vi annorlunda.

Församlingen väntar med spänning på fortsättningen.

- Och hur annorlunda man blir när man dricker alkohol resulterar i att man blir dålig på att hantera konflikter och att det blir våld. Det är ju bara så.

Kia Andreasson fortsätter:

- Sen pratar man om en öppen stad, om en storstad, men det finns ställen att gå till som är nattöppna utan alkohol. Det finns kaféer som har nattöppet och det är ju bara att gå dit om man inte vill gå hem.

Ingen tar upp hennes tråd. Helene Odenjung teaterviskar "McDonalds", när jag frågar vilken typ av nattöppen verksamhet Miljöpartiets gruppledare i Göteborg menar.

Det är möjligt att det politiska grälet om krogarnas stängningstider har fått för stora proportioner.

Men det beror inte på oss i medierna.

Det beror på brister i det politiska ledarskapet.

Dario Espigas svajiga utredning av en alkoholhatande expert som påhejas av nykterhetslobbyn, den halsstarriga svängningen från att bomma klockan 03 till en kompromissande sifferlek med olika klockslag fredag och lördag, underlåtenheten att rådgöra med krögarna och den oförståeliga brådskan.

Kort och sammanfattningsvis:

Sällsynt illa skött.