Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jimmy Fredriksson

Jimmy Fredriksson: Deras iskyla gör mig frusen

OFFRET OCH GäRNINGSMANNEN. Carl-Eric Cedvander går in i rättssalen efter en av 16-åringarna som dömts för misshandeln. För Cedvander är det inget konstigt - han minns inget av misshandeln och känner inte igen pojken. De dömda pojkarna uppvisade en häpnadsväckande likgiltighet i rättssalen. Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Det är kyligt i hov- rätten i Göteborg.

De dömda 16-åringarna är känslokalla.

Och så är det svinkallt på riktigt.

Notarien får dela ut filtar som på en uteservering på hösten.

Hovrätten i Göteborg ligger på Packhusplatsen i ett anrikt och pampigt hus som tillhört rederiet Transatlantic.

Byggnaden andas rederihistoria och inne i hovrätten ska arkitekturen påminna om det som var.

En korridor uppe under taket ser ut som en fartygsreling och den höga väggen är formad som en skeppssida.

Kanske tar båten en nordlig rutt över norra Atlanten för det blåser polarkyla ur värmeanläggningen.

Notarien har hand om filtarna. Hon ger en filt till den äldre av de två 16-åringar som åtalats och fällts i tingsrätten för den grova misshandeln av sjukpensionären Carl-Eric Cedvander.

Både de dömda pojkarna och åklagaren har överklagat tingsrättens dom.

Åklagaren vill att de två 16-åringarna fälls för synnerligen grov misshandel och att straffen skärps. Den yngre pojken vill bli friad helt. Det vill den äldre också men har med som andrahandsyrkande att tingsrättens dom framställs.

Båda vill att hovrätten väsentligt skriver ner Carl-Eric Cedvanders skadeståndsanspråk.

Förenklat handlar rättegången i hovrätten om detta:

16-åringarna hävdar att Cedvanders skador uppkom när han ramlade baklänges i den tomma fontänen på Kortedala torg. Att han på något sätt vred sig i fallet och krossade vänster sida av skallen.

Åklagaren menar att de skadorna bara kan ha uppkommit av att någon slagit och/eller sparkat 61-åringen i huvudet flera gånger.

Cedvander själv minns inget alls. Han gick in i medvetslöshet den 7 mars och vaknade inte förrän i början av april.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson berättar vilka skador Cedvander fått. Hur kraniet krossades, tinningen splittrades och benbitar trängde in i hjärnan som försköts 0,5 centimeter.

Andersson går i genom alla olika blödningar, operationer, hur sjukvården kämpat med 61-åringens liv.

Då gäspar 16-åringarna. De gäspar igen. Den yngre av dem orkar inte hålla ryggen upprätt. Den äldre visar upp ett totalt likgiltigt ansikte.

Åklagaren berättar att Carl-Eric Cedvander har men för livet. Han är blind på ett öga, har glömt väsentliga delar av sitt liv, klarar inte av att svara i telefon. Hans syster är numera hans gode man.

En gång kunde Cedvander de latinska namnen på alla växter och var en hejare på datorer.

Det är numera absolut blankt.

Sedan kommer försvarets versioner. Båda hävdar att det var Cedvander som gick till angrepp men att de ändå knappt gjorde honom något. Den yngre 16-åringen var inte ens inblandad.

Nu tuggar den äldre pojken tuggummi.

De fruktansvärda skadorna i huvudet kom från 61-åringens fall mot betongen i fontänen, säger advokaterna. En av dem antyder att sjukvården gjort bort sig och att det förmodligen är anledningen till den trasiga synnerven.

Sedan tycker advokaterna att det är synd att pojkarna ska behöva sitta och närvara vid sin egen rättegång, de borde vara i skolan i stället.

Efter lunch förhörs den äldre pojken. Men det är en inspelning av förhören i tingsrätten. Det är som i tv:s barndom, en stilla kamera och ett ansikte.

16-åringen berättar att den 58 kilo tunge hjärtsjuke Cedvander som levt på näringslösning för att öka i vikt, kastade sig över honom, tog strupgrepp och föll i fontänen.

Grabben själv slog några slag med öppen hand för han var rädd. Kanske en spark som träffade ett ben, när han försvarade sig mot den ilskne pensionären.

Filmförhöret av den äldre 16-åringen visar en arrogant ung man som tar tillbaka allt han sagt i polisförhören om vilka andra som sparkat på den liggande Cedvander.

- Jag blev pressad och ljög för att komma därifrån, säger han, på vita duken.

Under den, i realtid, sitter samme 16-åring och drar upp filten över ansiktet för att försöka sova en stund.

Den yngres advokat petar på honom.

Papporna som är kvar på åhörarstolarna, mammorna har gått, ser förkrossade ut.

Jag fryser.

Jag inser att det egentligen inte alls beror på klimat-anläggningen.