Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmy Fredriksson

Jimmy Fredriksson: De har kapat festen

Göteborg ska bli världens grönaste stad till jubileet år 2021.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. När Göteborg fyller 400 år är det inte så mycket staden som ska förändras.

Grundtanken är att göteborgarna ska stöpas om.

Till ekologiska, cykelälskande, bilfientliga, grönsakssnaskande, finkulturella, och lydiga med­borgare som alla älskar varandra och lojalt kämpar för att uppfylla visionen om att Göteborg ska bli världens grönaste stad.

Festen har blivit kapad.

Det är aldrig roligt att förstöra stämningen men ibland måste någon göra det.

Om nio år fyller Göteborg 400 år och i elfte timmen har stadens marknads­föringsbolag Göteborg & Co presenterat en plan och en slags önskelista över vad som ska hända 2021 och på vägen dit.

Att det tagit tid är inte Göteborg & Co:s fel, bolaget har skött sina åtaganden skickligt och effektivt - men det märks att politiken styrt förutsättningarna.

I går lämnades projektet över till Göteborgs kommunstyrelse i form av en bok på 225 sidor. Den heter " Göteborg 2021" och har undertiteln "Möjligheter på väg till Göteborgs 400-årsjubileum. Förslag till arbetsplan."

I den finns en rad konkreta projekt från arbetsgrupperna redovisade. Som att bevara Göta Älvbron som en grönskande gång och cykelbro, göra om Stora hamnkanalen till ett slags Nyhavn, bygga flera utomhusbad, linbanor och en flytande stadsdel i Göta Älv

Här finns många bra och roliga idéer. Här finns smarta och genomtänkta projekt som kan utveckla Göteborg.

Men den dåliga smaken i munnen kommer av den politiska kontexten som förutsätter att Göteborgs framtid ska underordnas en slags grön planekonomi.

Hållbarhet har varit förutsättningen för hela projektet, social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Men social och ekonomisk hållbarheten är svåra saker och inget som kommunledningar förfogar över. Omvärlden, regeringen och konjunkturer styr.

Återstår alltså den ekologiska hållbar­heten och det är därför den blir tyngdpunkten för Göteborgs 400-årsfirande.

Göteborg ska bli världens grönaste stad, avfallet ska bort, staden ska gå först av alla med det som kallas "omställning" i den gröna retoriken, det ska odlas grönsaker både här och där och kollektivtrafiken ska ta över helt från privatbilismen.

Men för att göra allt det där måste man tvinga göteborgarna att ändra sin livsstil helt och hållet.

Göteborgarna ska inte ha bil för att åka på campingsemester eller till sommar­stugan, Göteborgarna ska tycka om att cykla eller promenera och inte vara rädda att åka kollektivt på nätterna och lära oss att gilla kvartersväxthus. (Kvartersslak­terier nämns inte.)

Göteborgarna ska alltså byta livsstil: Så här står det till exempel på sidan 151:

"Det handlar om allt från energi­effektivisering och förnybar energi i transport- och bostadssektorn till en varsammare livsstil med ökad andel icke-materiell konsumtion, såsom kultur och upplevelser på bekostnad av prylar."

Det var inte detta vi trodde skulle hända när staden fyller 400 år.

Detta är kommunpolitik och stadens politik är den som vi medborgare väljer i fria allmänna val.

Göteborgarna har inte valt den här fram­tiden.

Festen 2021 har blivit kapad.