Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmy Fredriksson

Fredriksson: Skäms för att vara svensk

De sex pojkarna som i tingsrätten dömdes för gruppvåldtäkten i Tensta friades i hovrätten.
Foto: Roger Vikström

■■  Följande krönika publicerades den 1 oktober 2013. Nu sprids artikeln i sociala medier, som om den vore dagsaktuell, och GT/Expressen vill uppmärksamma läsarna på detta.

Det är inte så lite Indien över Sverige.

Sex tonårskillar har upprepade samlag med en 15-årig flicka mot hennes vilja i ett mörkt, låst rum.

I tingsrätten fälls de för gruppvåldtäkt.

I hovrätten frias de helt.

Ibland skäms man för att vara svensk.


Kanske är det här ämnet lite för allvarligt för att raljera med men det ligger nära till hands när man följer den våg av avsky och uppgivenhet som kommit efter den uppmärksammade friande domen.

Klyftan är nu bottenlös och oöverbryggbar mellan vanligt folks rättsuppfattning och lagen tolkad av juridikens främsta hjärnor.


Då är det lätt att i vanmakt ta till det här med Indien eftersom vi svenskar uppfostras till att tro att vårt land är det främsta i världen när det gäller det mesta men fram för allt när det gäller kvinnors rättigheter.

Efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten på en buss i Indien som avslutades med att den unga kvinnan slogs ihjäl följde våldsamma demonstrationer och vi fick höra att i Indien kan man våldta hursomhelst utan att någon bryr sig.

Vad är då skillnaden mot Sverige?

I vårt välordnade land anmäldes enligt brottsförebyggande rådet förra året 6 203 fall av våldtäkt. Det är 17 stycken om dagen.

Räknar man in det mörkertal som forskarna uppskattar till cirka 80 procent sker det 50 våldtäkter om dagen.

I världens lyckligaste land, där cyklister måste ha hjälm och man får böta för att kasta papper på gatan.

Visst är det svårt att begripa. Sverige har en starkare jämställdhetskultur än de flesta andra länder.


Men vi har också en alkoholkultur som är skrämmande och som ibland gör det omöjligt för rättsväsendet att utreda vad som hänt när inte ens de inblandade minns.

Fast så finns det de så kallade solklara fallen, som vanliga dödliga inte tycker borde vara så märkvärdiga, som det här med den 15-åriga tjejen.

Hon går på en fest och sex killar som hon aldrig träffat tidigare drar in henne i ett rum. De tar hennes mobil och jacka, släcker ljuset och drar av hennes kläder. 15-åringen säger nej flera gånger men killarna struntar i det och turas om att ha samlag med henne.

När polisen så småningom plockar in dem ljuger de och säger att de inte ens varit i lägenheten.

De döms alla sex för grov våldtäkt och försök till grov våldtäkt av Solna tingsrätt.

Domstolen anser att flickan har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Brotten bedömdes som grova eftersom flera personer förgripit sig på flickan och eftersom övergreppen pågick under lång tid.

Då tycker man att det borde vara klart.


Det kan ju inte finnas någon som på allvar tror att en naken 15-åring som säger nej verkligen vill bli knullad av sex okända killar.

Svar: Jo visst finns det. Juristerna i hovrätten menar att det inte går att utesluta att det var så.

Flickan är trovärdig, säger hovrätten, men ifrågasätter hur korrekta iakttagelser hon kunde göra i ett mörkt rum där personer som hon inte kände sedan tidigare kom och gick.


Hovrätten menar också att det saknas belägg för att flickan skulle haft anledning att känna sig rädd att bli misshandlad eller råka illa ut om hon sa nej.

Alltså har hon inte befunnit sig i "ett hjälplöst tillstånd" skriver hovrätten som slutkläm på årets främsta juridiska akrobatnummer.

Nu ropar flera politiker och jurister att lagen måste ändras.

Hur många gånger har vi hört det?

När dagen är slut är detta ändå fakta:

I Sverige kan sex killar köa upp och tvinga till sig samlag med en 15-åring och komma undan med det.

Det gör Sverige till ett u-land när det gäller kvinnors rättsliga trygghet vid sexualbrott.

Det tål att tänka på när vi överlägset blickar ut över Indien och resten av världen.