Jimmy Fredriksson

Religion har inget hem i vården

Publicerad

Med ojämna mellanrum utsätts den svenska sjukvården för manipulativa attacker från religiöst håll.

Men religion har inte i sjukvården att göra.

Patientsäkerhet går alltid före tro.

Nu senast handlade det om företrädare för landets enda religiösa politiska parti, Kristdemokraterna, som i Kronobergs landsting skrev en motion där de krävde att landstingsstyrelsen ska utreda om begreppet "samvetsfrihet" kan införas i personalpolicyn.

En av kristdemokraterna, Eva Johansson, som skrev motionen sa så här i lokalradion:

- Ja, det kan handla om aborter till exempel, jag vet att många som jobbar inom kvinnokliniken och när det handlar om sena aborter, ser det som problematiskt och ett dilemma.

En av orsakerna till att motionen kom till var att en kristen barnmorska tre gånger fått nobben på jobb hon sökt i Jönköpings län eftersom hennes tro inte tillät henne att genomföra aborter.

De tre kristdemokraterna i Kronoberg vill alltså att den typen av religiösa invändningar ska bli accepterade i sjukvården.

Det märkliga var att motionen inte röstades ner med en gång. Folkpartiet i landstingsfullmäktige lade ner sina röster, ledamöterna kanske sov eller facebookade eller något. Moderaterna och Centern röstade ja.

Följden blev att församlingen beslutade att frågan skulle utredas i landstinget styrelse.

Det blev ett herrans liv inte bara i bibelbältet.

Då backade först Folkpartiet och sa att de borde röstat nej. Detta fick Moderaterna och Centern att göra helt om och rösta nej.

En sådan utomordentlig velighet är väl inte direkt någon bra reklam för de politiska partierna och inte heller för den svenska modellen som innebär att politiker styr sjukvården.

Hur som helst stoppades motionen till slut.

Men exemplet är talande för hur olika religiösa intressen försöker vrida den svenska sjukvårdens perspektiv från patientsäkerhet till religiös frihet.

Till sin hjälp har de en hel del så kallade duktiga idioter.

För inte så länge sedan skrev Magda Rasmusson, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, en debattartikel där hon krävde att Socialstyrelsens klädnormer om kortärmat tas bort.

Rasmusson kallar de vårdhygieniska reglerna för "rasistiska" eftersom många unga kvinnor med muslimsk tro inte vågar påbörja en högskoleutbildning till ett vårdyrke för att de inte av religiösa skäl får bära långärmad tröja.

- Vi vill därför uppdra åt Socialstyrelsen att utreda och komma med riktlinjer kring hygien och olika typer av arbetskläder baserat på religionstillhörighet, som sedan ska gälla för alla landsting och vårdarbetsplatser i landet.

Denna flathet mot religionen är skrämmande.

Om jag ligger på sjukhus vill jag bli vårdad av proffs - inte av religiösa utövare.

Vad händer om jag behöver en blodtransfusion och läkaren som ska göra jobbet är Jehovas vittne.

Ska hon ha rätt att vägra bara för att hennes religion förbjuder blodtransfusioner?

Olika religiösa företrädare bedriver en ständig lobbyverksamhet mot det svenska sekulära samhället.

Syftet är att öka det religiösa inflytandet på alla plan genom att hänvisa till religionsfrihet.

Men folk som anlitar sjukvården har en absolut rätt till frihet från religion.

De politiker som inte står på patienternas sida i den frågan borde syssla med något annat.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER