Jimmy Fredriksson

Medialt finns två skilda världar

Publicerad

Medialt består vårt land av två skilda världar.

Stockholm och resten av Sverige.

Det är därför TV4 lägger ner sina lokala sändningar.

Jag skrattade faktiskt rått åt Stockholmsperspektivet när jag lyssnade på radions ekosändning någon gång i slutet av februari.

Centern hade drivit igenom ett lagförslag som handlade om att det ska bli lättare för bensinstationer på landsbygden att slippa investera i alternativa bränslen.

Stockholmsjournalisterna på Ekot presenterade lagförslaget från sitt perspektiv: Nu blir det svårare för landsbygdens bilister att tanka miljövänliga drivmedel.

Lokaltidningarna skrev: Nu kommer lagförslaget som kan stoppa mackdöden.

Det är så det ser ut. Att sedan Göteborgs universitets undersökningar visar att Miljöpartiet är överrepresenterat bland journalisterna framförallt i tv och radio spelar säkert en viss roll.

Men det är klart att bostadsorten har betydelse i all journalistik.

En journalist vet vad som är viktigt för läsare och tittare genom att leva och umgås med vanligt folk.

Vad snackas det om i bekantskapskretsen? Vilket var dagens samtalsämne på dagislämningen? Vilken fråga provocerade mest på grillfesten med grannarna?

2007 gjorde Kerstin Ekberg och Stiftelsen mediestudier en undersökning om hur var svenska journalister bodde, uppgifterna togs från Svenska journalistförbundet. Jag tror det är ännu värre nu.

Avslöjande var att journalisterna undvek arbetarområden och storstädernas förorter.

Men det som stack ut mest var den extrema Stockholmsdominansen.

Man brukar skoja om att alla journalister bor på Söder i Stockholm - och det värsta är att det är sant.

Av de 13 000 journalister som var med i undersökningen bodde nästan tio procent på Södermalm.

Av svenska folket bor drygt en procent på Söder.

I Stockholms innerstad bor var femte svensk journalist, nästan 20 procent, men andelen av svenska folket som bor där är bara drygt tre procent.

Det är klart att det blir en snedvridning när det gäller verklighetsuppfattning, attityd och sociala nätverk i förhållande till övriga konungariket.

Stockholm är landets maktpolitiska centrum, här finns partierna, regeringen, riksdagen, de stora intresseorganisationerna, fackförbunden, statliga myndigheter, ämbetsverk och - nästan alla medier.

Och finns de inte i Stockholm så är det i huvudstaden som de högsta cheferna sitter.

Och alla umgås med varandra.

Det är naturligt att när man bor i en stad med landets dyraste bostäder, bästa kollektivtrafik, där restauranger och nyöppnade sushibarer trängs med varandra, att man får ett annat perspektiv på bostadsbubblor, vargar, bensinmackar och bilism. På precis allt.

Som det här med TV4. Det är klart att räknenissarna på TV4 ser lokalredaktionerna som en ekonomisk belastning.

De drar ju inte några pengar. Den lokala reklamen kommer ändå.

Men alla de här lokala journalisterna som inte bor på Söder ser en annan verklighet.

Det är den verkligheten som finns utanför Stockholm - och det är där de allra flesta svenskarna bor.

Omvänt: TV4:s lokala nyheter är alltför snuttifierade men de låter ändå folk från olika delar av verkligheten utanför nollåtta komma till tals.

Tusentals svenskar får varje år sina röster hörda tack vare lokalnyheterna.

Det är inte konstigt att journalister flyttar dit jobben finns. Problemet är att allt finns i Stockholm.

Det är få andra länder som är så centraliserade medialt som Sverige men det blir bara värre.

Konsekvensen är negativ för demokratin, en katastrof för journalistiken och ett fett "fuck you" i ansiktena på majoriteten av Sveriges befolkning.

Det fanns en gång en idé om att dela på SVT och flytta till exempel TV2 utanför Stockholm.

Balansen skulle må bra av det.

Men det kommer inte att hända eftersom de som bestämmer sitter i centralmaktens korridorer.

Deras verklighet är ljusår från vår.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER