Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmy Fredriksson

Fredriksson: Känn inte glädje, känn skuld

Lagom till jul frodas moralisterna.

Alla de som vill bestämma hur andra inte ska göra kryper fram under sina stenar.

Strunta i dem!

Frossa och njut allt vad ni kan.

Sedan urminnes tider, långt innan kristendomen var uppfunnen, har svenskarna firat och festat i slutet av december. Traditionerna har förändrats och förädlats genom åren. De religiösa inslagen försvinner allt mer och det tycker jag är bra eftersom myten om att Jesus föddes i juletid är bluff.

Nu för tiden är väl det mest typiska inslaget i julfirandet Kalle Anka och hans vänner på tv. Folk hemma i sofforna är bättre på att citera tjuren Ferdinands mamma än julevangeliet. De enda som inte har ändrats under århundradenas gång är moralisterna.

Budskapet är detsamma: Känn inte glädje, känn skuld.

Vi kan redan nu höra och läsa att vi ta det lugnt med julmaten. Inte äta för mycket fett och onyttigt. Inte stoppa i oss för mycket kola, choklad och ris à la Malta. Vi får tips på hur vi kan byta ut Aladdinasken mot en fruktkorg. Eller att strunta i glöggen eftersom den innehåller för mycket socker och socker gör oss feta.

Varför i herrans man ska man leva sunt när det är jul?

Skuld, skuld, skuld!

Går det inte att skuldbelägga oss med fett och kolhydrater går det kanske med miljön.


Klimathysterikerna tjatar om att vi borde tänka på miljön och inte konsumera så förtvivlat mycket, och framför allt inte köpa julklappar. Och om vi ändå gör det ska vi köpa second hand. De här glädjedödarna påminner inte så lite om gamla tiders präster som julpredikade så svavlet osade om att alla som inte var tillräckligt gudfruktiga under jul skulle brinna i evighet i helvetet.

Värst av alla när det gäller skuldbeläggning är inte oväntat nykteristerna. IOGT/NTO driver kampanjen "Vit jul" som innebär att alkoholen ska bannlysas från alla julbord. Stridsropet är "Alla barn har rätt till en vit jul" och budskapet är följaktligen att de småttingar vars föräldrar och vänner tar en snaps eller två till maten kommer att bli helt förstörda. Strategin är att påverka barnen så att de ska ge sina föräldrar och andra vuxna dåligt samvete.

Skuld är nykteristernas bästa gren.

Invånarna i detta avlånga land dricker alkohol i försvarlig mängd under julhelgen. Det blir snapsar, öl, vin och mycket glögg, kanske spetsad med sprit. Till och med Tomten brukar få sig en klämtare eller två.

En förkrossade majoritet av alla dessa julfirare har roligt med sina vänner och barn utan några som helst problem. Sedan finns det förstås missbrukare som gör julhelgen till ett helvete för sig själva, sina anhöriga och barn. Men varför ska alla andra pådyvlas av dåligt samvete?


Kan IOGT/NTO göra något bra för barnen i missbrukarfamiljerna är det underbart - men är det någon som tror att alkoholister påverkas av nykterhetskampanjer. Jag tycker folk ska göra som de vill. På jul har jag gäster som håller sig helnyktra och sådana som gärna vill ha mer än en fet konjak till kaffet. Några äter vegetariskt eller väldigt försiktigt - andra rensar faten frustande av matlust.

Mina gäster får göra som de själva vill.

Jag skulle aldrig få för mig att moralisera inte över hur någon annan firar jul.

Förmodligen är det därför jag inte tål dem som moraliserar över mig.