Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jimmy Fredriksson

Fredriksson: Eliten mot dumskallarna

Nu är det timmar innan frågan om folkomröstning avgörs.

In i det sista har knivarna slipats av motståndarna och i går växte vapenskramlet till ett dån när Göteborgs storbolag sa att en folkomröstning är ett hot mot hela regionens framtid.

De rödgröna och kapitalet. Sida vid sida, i samma båt.

Vem kunde ana det?

Jag vandrar omkring i Nordstan och lyssnar på GP:s debatt om trängselskatten samtidigt som jag hälsar på folk jag känner och förebereder webbtv-sändningen Göteborg just nu.

Moderaten Johnny Magnusson och jag skakar hand och småpratar innan han cirklar åt höger och jag åt vänster.

Efter en stund möts vi således igen och vi fnissar åt det. Här är daglediga, pensionärer och allmänt intresserade men också hitpiskat partifolk som buar och applåderar beroende på vem som säger vad.

Jag pratar en stund med en boss i Svenskt Näringsliv och han är kritisk till att Västlänken diskuterats så lite eller inte alls- den liksom bara kom.

– Men, frågar jag, Handelskammaren har ju trummat ihop de stora elefanterna, AB Volvo, Stena, Schenker, för att trycka på politikerna att säga nej till en folkomröstning?

Svenskt Näringslivsbossen ruskar på huvudet och ler. Han säger att de reaktioner han fått från företagsledarna i Göteborg på till exempel trängselskatterna inte alls sett ut på det sättet.

Det är klart att påtryckningsjippot på Handelskammaren är en propagandaföreställning delvis regisserad av stadens rödgröna majoritet.

Budskapet till medborgarna - och de som ska rösta ja - är tydligt:

Vi vet bäst och gör ni inte som vi säger så går det åt helsike med jobben, framtiden och utvecklingen.

Eliten mot dumskallarnas sammansvärjning.

Jag pratar med Caroline Berndtsson, en 23-åring som ställer en fråga till Anneli Hulthén under debatten.

Caroline har ett handslag som Terminator och jobbar som boss på ett bygge i närheten och för mig är hon just den där medborgaren som man som journalist ska prata med om man vill höra hur snacket går på riktigt.

Hon menar så här, ungefär:

- De som säger att vi har haft flera chanser att påverka det här med trängselskatt och Västlänken snackar inte om min generation. Jag gick i gymnasiet innan valet. Jag har inte fått vara med och bestämma.

Det är detta folkomröstningen handlar om.

Detta och det som professor Peter Esaiasson skrev så klockrent om på GP:s kultursidor: Det är eliten som styr i en representativ demokrati.

Och att det därför blir en konflikt när medborgarna inte är helt beredda att acceptera det representativa systemets elitistiska logik när det gäller trängselskatten.

Problemet i ett nötskal.

Följaktligen uppstår då det omvända:

Den politiska eliten i Göteborg kan inte acceptera att medborgarna själva vill ha ett ord med i laget när det gäller trängselskatten.

Men hade de fått ett ord med i laget hade dagens omröstning aldrig inträffat.

Socialdemokraterna lovade en folkomröstning - men genomförde den aldrig.

Miljöpartiet drev igenom en ny lag om folkinitiativ - men vill inte använda sin egen uppfinning när den går emot partielitens uppfattning.

Man kan tycka vad man vill om Västsvenska paketets olika delar, gilla eller ogilla. Men dagens omröstning i fullmäktige handlar också om vilka som ska styra en stad.

Västsvenska paketet smögs in under den demokratiska radarn för att den politiska eliten inte ville att vanligt folk, det vill säga väljarna, skulle få ett ord med i laget.

Västlänken kanske är ett genidrag - men de som ska använda den har inte blivit tillfrågade.

Omröstningen i Göteborgs kommunfullmäktige i dag är inte bara en votering för eller emot trängselskatten.

Det är fram för allt en kraftmätning mellan överkörda medborgare och en politisk elit.