Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmy Fredriksson

Fredriksson: "Därför ska vi äta svenskt"

Det hela är mycket enkelt:

Sverige har världens mest omfattande lagstiftning när det gäller djurskydd.

Sverige har de tuffaste kraven på djurskydd i hela EU.

Svenska kor och grisar mår bättre och dör lyckligare än danska.

Därför ska vi köpa och äta svenskt kött!

Jag har definitivt inget emot Danmark - tvärtom. Jag brukar reagera när vi svenskar sätter oss till doms över landet med de röda korvarna.

Vi skäller på dem för att de röstar på fel parti, dricker för många snapsar och lever i en högre fart och mer bekymmerslöst än vi, Luthers trogna blågula följeslagare.

När Jyllands-Posten publicerade Muhammedteckningarna och det blev ett herrans liv i Mellanöstern med danskhat och bojkott av danska varor började jag stödköpa Tulips bacon för jag förstod inte varför danska grisbönder skulle drabbas av den religiösa hysterin.

Men när det gäller griskriget är jag en upplyst patriot. Jag står stadigt med bägge fötterna på de svenska barrikaderna.

Jag förstår ärligt talat inte vad danskarna håller på med? Kolla här:

De pumpar sina djur så fulla med antibiotika att nio av tio danska svin bär på den resistenta bakterien MRSA.

När fyra människor smittas och dör av den lömska bakterien - tystas det hela ner. Inte ens det danska smittskyddet får reda på saken.

De danska grisuppfödarna kastrerar och klipper knorren av sina grisar utan bedövning.

Var åttonde parti danskt kött är smittat av salmonella. Det rapporterade Födevareinstituttet i Danmark - motsvarigheten till Livsmedelsverket - efter en undersökning 2007.

Tro nu inte att danskarna själva inte bryr sig. Det gör de!

2009 kom det danska Livsmedelsverket med en ny rapport som visade det var mer salmonellasmitta i det danskproducerade köttet än i det importerade.

Då gick den danske livsmedelsexperten Orla Zinck, som i dag är styrelseordförande i Euro health foundation, ut och ropade på bojkott mot det egna landets kött:

- Jag kan bara uppmana människor att bojkotta de danska kotletterna och köpa utländskt, helst det svenska, om de vill undgå att bli sjuka, sa han.

I Sverige har debatten om maten länge bara handlat om två saker: Priset och hur stora koldioxidutsläpp den orsakar.

Nu handlar det om djurens väl och ve och det är på tiden. Danskarna är inte värst när det gäller djurhållning, salmonella och antibiotika. Men de är stora exportörer. Sverige är en viktig marknad.

Svenska grisbönder har länge knorrat över att de på grund av de stränga svenska reglerna riskerar att bli utkonkurrerade av utländskt kött. Nu borde de i stället kunna se på de tuffa reglerna med stolthet och som en affärsfördel.

Danskarnas profithunger, deras brutala syn på djur och den slappa lagstiftningen straffar sig till slut.

Att några svenska handlare börjat plocka bort det danska fläskköttet från sina hyllor är välkommet ur ett djurrättsperspektiv. Men det är vi köttkunder som till slut kan tvinga danskarna att skärpa sig på riktigt.