Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingrid Norrman

Ska våra skattepengar gå till Stockholm?

I veckan belönade Västra Götalandsregionen för första gången kulturskribenter. Åtta män och fyra kvinnor fick sammanlagt dela på 450 000 kronor.

Kanske dags att mer aktivt granska hur regionen fördelar sina kulturpengar, det handlar ändå om Sveriges näst största kulturbudget (bara staten har mer pengar).

Först och främst, det är inte så att de elva personer som fick pengar i måndags inte är värdiga skribenter. Kajsa Widegren och Sven Rånlund har medverkat på GT:s kultursidor. Mattias Hagbergs bok "Skräp" gav mig mycket att fundera över på väg till sopstationen på Landerigatan. Vad jag vänder mig emot är att regionen belönar kulturskribenter som mycket väl kan få i uppdrag att kritiskt granska just dem som de fått pengar av.

Det kan möjligen bli lite, lite svårare att göra det nästa gång.

Den som hoppas få pengar av regionen när det årliga stödet ska delas ut 2016 väljer kanske inte heller att ägna sig åt kritiskt granskande, vilket väl borde vara en del av den "kvalificerade kulturjournalistik" kulturnämnden i Västra Götaland vill uppmuntra.

Nu är det ju varken regionens politiker eller kulturnämnden som bestämmer vem som ska belönas, utan en tremannajury som dock ska godkännas av kulturnämnden.

Ordförande är Ingrid Elam, dekan vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och tidigare kulturchef på GT, GP och DN. Till sin hjälp har hon Andrea Zederbauer, översättare och chefredaktör för kulturtidskriften Wespennest i Österrike, och Knut Olav Åmås, författare, filosof, tidigare kulturchef på Aftenposten och i dag direktör för Stiftelsen Fritt Ord i Oslo.

Men en kulturjournalist i Västsverige borde också kunna kritiskt granska den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Hur bra är det då att högsta chefen för utbildningen sitter och delar ut pengar till dem som möjligen har synpunkter på hennes verksamhet?

Många kulturjournalister är också författare. Ingrid Elam sitter även med i juryn för Göteborgs stads essäpris. Det var också hon som för 100 000 kronor gjorde en utredning om ett litteraturhus i Göteborg, det som blev ett rum för litteratur i Lagerhuset och efter ett och ett halvt år nu börjar fyllas med verksamhet. Hon är en person med mycket inflytande över vart litteraturpengar ska gå i staden.

Eller staden, förresten. När Göteborgs litteraturpriser för första gången delades ut förra året belönades en författare från Stockholm och en från Lund. Bland årets belönade kulturskribenter hittar jag pristagare från Stockholm, Skärholmen och Malmö.

Ska västsvenskarnas skattepengar verkligen gå till att belöna kulturarbetare från andra delar av landet?

Är det också ett beslut som tagits i kulturnämnden?

Man kan tycka att en halv miljon inte är mycket pengar i en kulturbudget på 1,3 miljarder, men principerna är viktiga och ska åtminstone upp i ljuset innan pengarna delas ut. Ser fram emot synpunkter på detta från politikerna i Västra Götalands kulturnämnd.

FOTNOT. 2015 års pristagare är Agri Ismail (49 000 kronor), Anders Lundberg (34 000), Ann Ighe (50 000), Jan Norming (25 000), Kajsa Widegren, (25 000), Lina Selander och Magnus Haglund (47 000), Martin Lagerholm (50 000), Mattias Hagberg (30 000), Olle Niklasson (50 000), Stina Otterberg (50 000) och Sven Rånlund (40 000). Juryn kostade 50 000 kr inklusive administrationskostnader.