Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingrid Norrman

Norrman: Göteborg är inte samma sak i dag

Heja Göteborg, snart fyller vi jämnt. Men nej, det är inte hela staden som fyller 400 år påminns jag om i den skojiga bloggen Hisingenftw. För 1621 tillhörde Hisingen Norge.

Göteborg för ungefär 400 år sedan var en liten håla, över tusen gånger mindre än i dag. Staden bestod av området innanför Vallgraven och på första stadsplanen fanns bara tio gator inritade. Så grattis ni 4 062 göteborgare som bor innanför Vallgraven i dag, hela jubileumssatsningen är bara för er.

När Storan byggdes 1859 klagade dåtidens göteborgare bittert. Läget var vackert i Kungsparken utanför Vallgraven, men bron som ledde till teatern är livsfarlig att passera under mörka vinterkvällar. Och varför skulle man lägga teatern så långt ut på landet? Hur skulle man kunna ta sig till en så oläglig plats utan att smutsa ned sig på den gyttjiga vägen? Det var ju inte alla förunnat att kunna hyra en droska.


Ända fram till början av 1800-talet gick stadsgränsen vid Vallgraven. Därför var vi inte så många på den tiden. 1635 bara 1 150 göteborgare. 1700 hade vi blivit 10 000. Hundra år senare 3 000 till.

Men när stadsmurarna började rivas i början av 1800-talet växte staden även till ytan och det bereddes plats för fler av oss. Först började stenstaden byggas. 1868 inkorporerades Majorna i Göteborg. De 10 437 personer som bor i Majorna i dag kan alltså fira 153-årsjubileum som göteborgare 2021.

Så rullar det på. Landala blev en del av Göteborg 1882. Örgryte 1922. Västra Frölunda 1945. Angered 1967. Styrsö 1974.

Halva Göteborg ligger på Hisingen. Men Lundby blev en del av Göteborg först 1906. Brämaregården 1926. Backa 1948. Torslanda och Säve som blev en del av Göteborg först 1969 kan fira 52-årsjubileum 2021.


Nä, det är inte mycket av staden som fyller 400 år 2021.

Och var ligger Göteborgs centrum? Gustaf Adolfs torg kanske? Nä, Göteborgs geografiska centrum ligger cirka 700 meter nordväst om Brunnsbotorget på Hisingen.

Men vad är en stad? Är det en geografisk yta? Nä, bevisligen inte.

Är det i stället hur vi är, vi göteborgare. Öppna mot omvärlden, skojfriska och prestigelösa (som många vill beskriva oss)? Eller en go gäng människor med mindervärdeskomplex gentemot huvudstaden, som hatar stockholmare, men älskar oss själva?


Eller är det vad vi är i Göteborg i dag, en dryg halvmiljon olika slags människor varav en fjärdedel är födda i en helt annan del av världen och nu hamnat på en plats som från början inte ens var vårt eget land, men i dag är Göteborg.

De flesta av oss tycker mycket om vår stad. Det förflutna fascinerar. Facebookgrupper där människor delar sina bilder av gamla Göteborg får mängder med likes och kommentarer och jag tycker själv det är fantastiskt att se bilder från hur livet var förr. Men ibland önskar jag att lika många var öppet engagerade i framtiden. Delade med sig av sådant som gör staden lite lite bättre. Ingen kan göra allt, men vi kan alla gör något. Det är kanske dags att starta en sådan Facebookgrupp.

Det enda jag vet säkert är att det som var Göteborg inte är samma sak som i dag och inte heller kommer att vara likadant i morgon. Och tur är väl det, för vem vill bo i ett samhälle som stagnerar och inte förändras.  

Då hade vi fortfarande trängts innanför Vallgraven och 490 000 göteborgare bott någon annanstans. Och jag hade inte varit en av dem som stannat kvar innanför murarna.