Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingrid Norrman

Här är tio anledningar att älska Göteborg

Jag firar midsommar med sex stockholmare och frågar vad de tänker på i dag när de hör ordet Göteborg. De svarar glada människor, salt vatten och Sveriges godaste fisk! (Nåja, en säger också ösregn.) Jag frågar sex göteborgare. De svarar skottlossningar, mutor och goa gubbar. Så här kommer en påminnelse till oss själva om det fina med vår stad, tio anledningar att älska Göteborg:

Göteborg är lagom stort. En liten storstad med cykelavstånd till havet och promenadavstånd till skogen. Med storstadens utbud av film, teater, musik, konst, utbildning och sjukvård, samtidigt så liten att vi kan cykla från en del till en annan.

Det är en grön stad. Här finns mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Från kullar och berg får jag nya perspektiv på staden. Vill jag bada kan jag välja mellan hav och sjö. Och inne i centrum finns massvis med gräsytor som är tillåtna att beträda.

Vi är uppfinningsrika i Göteborg. Här växer stora projekt fram underifrån, som bokmässan, filmfestivalen och Sveriges bästa stadsfestival Way out west.


Det är dessutom inte storleken som är viktigast för Nordens största filmfestival och Sveriges största bokmässa utan att den vanliga publiken står i centrum. I januari och september är det fest i Göteborg för alla som gillar film eller läsning.

Göteborg är en prestigelös stad. På hur många andra ställen kan man se filmfestivalens vd stå och riva biljetter klockan 10 på morgonen dagen efter invigningsfesten? Och vänlig! Här finns grillplatser runt sjöarna, bänkar längs torgen och människor som är lätta att få kontakt med.

I Göteborg finns människor från nästan alla jordens länder. Vilken kunskap om världen finns inte samlad på våra 463 kvadratkilometer? Och hur mycket roligare är det inte att leva här sedan hela världen flyttat hit? Det räcker att titta på hyllorna i min vanliga matbutik.

Göteborg och göteborgare är bra på fest. Götaplatsen är en fantastisk samlingspunkt när Frölunda vinner guld, vi går in i ett nytt millennium eller julstaden invigs. Klart det är här Eurovision ska firas nästa år!


50 000 studenter håller staden ung. De rör sig ute på kaféer och klubbar och syns i staden alla tider på dygnet. Göteborgs universitet är stadens största arbetsplats. 5 000 forskare sprider kunskap och skapar jobb.

Göteborg är en framgångsrik kulturstad. Här finns finteater, fulteater, lunchteater, studentteater, improvisationsteater, engelsk teater, amatörteater, performance och Sveriges bästa barn- och ungdomsteater i allt från stora teaterhus till sunkiga lagerlokaler. Det är alltid någonstans du känner dig hemma varifrån du än kommer. Här delas varje år Sveriges största fotopris och världens största designpris ut. Här finns Hasselblad, enda kamera att ha fotograferat på månen.

Här kliver kulturen ut på gator och torg. Sveriges nationalorkester ger sommarkonsert i stadens största park. Kulturkalaset och Hammarkullefestivalen fyller staden med sång och musik. Under Vetenskapsfestivalen delar forskarna sina kunskaper med oss. Och allt är möjligt för allt är gratis.

Detta ska vi bära med oss när en obehaglig och obeveklig verklighet tränger sig på. Precis som vetskapen om att den typiska göteborgaren inte är någon go gubbe. 50,4 procent av göteborgarna är faktiskt kvinnor.