Här är mitt viktigaste råd till gubbarna i EM-laget

På måndag kliver Sverige in i EM-turneringen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Som fotbollsspelare finns det inget större än att representera sitt land i ett stort mästerskap. Det finns inget som slår det. 

Men det är lätt att bli övertaggad och sväva i väg. Så blev det för oss i VM 1990, och det slutade med platt fall.

Med tanke på det har jag några råd till gubbarna i dagens lag, och vill du veta vilka som vinner hela EM så har jag svaret redan nu.

1990 hade vi ett fantastiskt lag och stämningen var på topp. Ändå blev det som det blev: 1-2, 1-2, 1-2.

Det var jämna matcher, vi var inte utspelade, men sortin var lika snabb som snöplig. Matchen mot Costa Rica sved mest av allt. Den skulle vi bara vinna, och i halvtid såg det bra ut. Men så satte de in en gubbe som sprang hundra meter på tre sekunder. Resten är historia.

1990 hade Sverige inte spelat VM eller EM på mer än tio år, och det tror jag påverkade oss. Vi var för taggade och all uppmärksamhet gjorde att vi fladdrade i väg. 

Det blev att vi överarbetade i stället för att göra det som vi normalt var bra på. 

Därav mitt viktigaste råd till vårt EM-lag: Bli inte för ivriga och koncentrera er på matcherna – håll inte på med några andra fjanterier.

Stämningen i laget är också viktig, och eftersom vi inte har någon fixstjärna blir ett välfungerande kollektiv helt avgörande. Att Zlatan inte kunde vara med är ett stort avbräck. Det har aldrig funnits någon bättre spelare i Sverige – han är fantastisk på alla sätt och en riktig vinnarskalle.

Det är klart att Zlatan kommer att vara saknad, men då får andra kliva fram i stället. 

Vi har fortfarande många bra spelare, och bäst i min bok är Victor Nilsson Lindelöf. Han har haft en kanonsäsong och har dessutom vuxit som ledare. Annars tror jag att Dejan Kulusevski är en gubbe som kan avgöra matcher, förhoppningsvis är han tillbaka snart. Och om Alexander Isak kan stänka in ett par baljor tidigt i turneringen så kommer det att bära långt. 

Vi har en riktig ledartyp på bänken också, Andreas Granqvist. Visst – han kommer från bänken i superettan, men jag kan ändå köpa att han är med. 

”Granen” är en sån som kan lyfta sina lagkamrater, även om han inte lär spela en minut.

Går Sverige vidare från gruppen så tycker jag att det är klart godkänt, men i åttondelen tror jag att det tar stopp.

Vilket land som vinner hela skiten? Samma lag som tog hem VM 90: Tyskland. Det är mitt stalltips. De har en riktig lagmaskin, kombinerat med individuell styrka. 

Men vi pressade dem i VM, och vi kan göra det igen. Gärna i en final den här gången.

Ha d' gott, och heja Sverige!