Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Glenn Hysén

Storseger mot Peru på Ullevi kan bli förödande

Om knappt en vecka börjar fotbolls-VM och Sverige genrepar dessförinnan mot Peru på Ullevi i Göteborg under lördagen. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Glenn Hyséns uppmaning till förbundskaptenen Janne Andersson: Vinn inte med 6-0 mot Peru. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Nu är det bara en vecka kvar till VM och spänningen stiger för varje dag.

Jag tycker Janne Andersson och hans trupp går in med ett drömläge i turneringen, men det finns en sak som kan förändra det.

En storseger i genrepet mot Peru på Ullevi kan bli förödande.

Vadå förödande med storseger, undrar du säkert. Det är väl alltid bra att vinna.

Jo, just denna gång kan det vara förödande. Jag ska förklara varför för jag har egen erfarenhet av det här läget.

Inför VM 1990 där jag var med gick förberedelserna klockrent. Vi hade ett fantastiskt läger inför mästerskapet uppe i Stenungsund. Vädret var kanon mest hela tiden, vi tränade på en fantastisk gräsmatta på Nösnäsvallen och varvade fotbollen med en del andra roliga grejer.

 

LÄS MER: Glenn Hysén: "Mina fem drömmål i VM-historien"

 

Fruar och flickvänner kom och hälsade på, vi var ute och seglade och stämningen var kanon på alla sätt. Vi hade ett ganska bra lag också. Förväntningarna hos oss i truppen, inom media och bland folket hemma i stugorna låg på en rimlig nivå.

Men så mötte vi Finland i genrepet inför VM och allt förändrades.

Vi vann med 6-0 sedan framför allt Anders Limpar gjort en kanonmatch.

Då förändrades allt. "Limpan" förvandlades i folks ögon från att vara en bra landslagsspelare till en av världens bästa. Hela laget blev upphöjt till skyarna i media och förväntningarna steg från att ha varit rimliga till något helt orealistiskt.

På nåt sätt sveptes vi med av det där och jag tror att det bidrog till att allt blev pannkaka när VM väl började nere i Italien.

Vad media och vi själva borde tänkt på var att Finland var ingen värdemätare. De skulle inte spela VM, de var inte i närheten av att hålla VM-klass så 6-0 mot dom var ingenting att höja oss till skyarna för.

 

LÄS MER: Glenn Hysén: "Här är mina åtta bästa fotbollsminnen"

 

Nu tror jag risken för att årets VM-trupp ska råka ut för nåt liknande är minimal. Peru är ett bra lag och har precis samma läge som Sverige, man spelar ett genrep inför VM. 

Förutom att hålla och helst stegra formen handlar det nu om att killarna i truppen försöker hitta på lite roliga grejer så det inte bara blir fotboll, fotboll och fotboll.

Ha kul och skoja med varann. Annars kan såna här långa samlingar slita på relationer och ska Sverige få ett bra VM måste alla dra åt samma håll precis hela tiden.

Jag tycker man har ett väldigt gött läge inför VM. Alla är supernöjda med att vi gått till slutspelet genom att slå ut Holland och Italien. Skulle det gå åt pipsvängen redan i gruppspelet så är det klart att det blir lite deppigt men jag har svårt att tro att det blir något ramaskri bland fansen.

Grunden för framgång är att kollektivet funkar till 100 procent denna gång. Nu när vi inte har någon Zlatan tycker jag att det är Andreas Granqvist som personifierar det här landslaget.

Han är ingen superstjärna, men han har blivit en riktigt bra mittback med en inställning som jag bara älskar. Jag kan faktiskt se lite i mig själv i honom.

Vi har fler spelare som visar en inställning utöver det vanliga, tycker jag. Mikael Lustig och Albin Ekdal är två exempel.

 

LÄS MER: Glenn Hysén: Här är mina bästa fotbollsminnen

 

Men det är Granqvist som är den spelare i truppen som ska visa vägen i första hand, både på planen och utanför. På planen med stenhård attityd, utanför banan med att vara peppande och se till att stämningen är på topp.

Så nu vill jag ha det så här, gubbar:

Spela lagom bra mot Peru, oavgjort är helt okej. 

Ladda ur allt ni har i VM-premiären mot Sydkorea. Resultatet där blir avgörande för hela VM-turneringen för Sveriges del. En seger ger mycket goda chanser till avancemang, en förlust betyder att det i stort sett är kört.

Jag tror det kommer att lösa sig fint. Se bara till att inte vinna med 6-0 mot Peru...

Ha d' gott!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!