Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

"Vem kan svara på vad katedralen i Bologna heter?"

Glenn Hysén skriver om "På spåret"
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Glenn undrar hur man kan veta vad Katedralen i Bologna heter. Då är det inte lätt att veta att det finns ett torg som heter Piazza Maggiore där heller.
Foto: MARKO WRAMÉN / ©2007 MARKO WRAMÉN

Ett program som jag gillar väldigt mycket är "På spåret". 

Det har sänts hur länge som helst och jag tycker det är skitbra, men jädrar vad svårt det är.

Vilken normalbegåvad människa kan svara på vad katedralen i Bologna heter egentligen? Inte jag i alla fall.

Jag ska inte påstå att jag tittar på det varje vecka, men det blir ganska ofta ändå.

Jag har varit på en hel del ställen i världen, men då har jag oftast bara sett hotellrum och fotbollsplaner, det är därför jag blir så grymt imponerad av de som är med, som kan svara på alla följdfrågor och när Fredrik Lindström och Kristian Luuk skojar till det med de där ordvitsarna känner jag mig helt borta.

Jag tycker ändå att jag är hyfsat allmänbildad, men då blir det fan för svårt. 

Jag fick en förfrågan om att vara med för några år sedan, men jag tackade nej direkt.

Några säsonger tidigare hade nämligen min polare Ralf Edström varit med och han är jäkligt intelligent, men ändå gick det inget vidare för honom. Då fattar man ju att man inte hade haft en chans.

Nej, jag tittar på det för alla härliga resmål och på många av platserna har man ju varit själv.

Det var jädrigt skoj när de var i Neapel, för då väcks gamla minnen till liv, även fast alla inte är bra.

När jag spelade med Fiorentina spöade vi Napoli på bortaplan där med 3–0, vi var också nere med landslaget 1983 och slog Italien i ett EM-kval, och då hade de blivit världsmästare året innan, det var stort. 

Jag kommer ihåg när vi fick stryk mot Napoli borta också, med Maradona och gubbarna på plan. 

En annan gång gick resan till Bologna, men även fast jag känner till staden så tog det stopp sen. Vem fasiken vet något om Bologna egentligen, eller vad katedralen heter där? Man måste ju vara överbegåvad för det.

En gubbe som imponerade ruggigt mycket på mig i programmet var Stefan Holm, han är ju omänskligt allmänbildad, där spelar jag inte ens i samma liga. Jag vet ju inte ens vad pizzerian på Andra Långgatan i Göteborg heter, hur ska man veta det om man inte är stammis där?

Däremot skulle jag nog kunna bidra med rätt go stämning i buren och jag är inte helt dum på geografi egentligen, själva resorna har man ju klarat av att gissa rätt på flera gånger, det är när man väl kommit fram som problemen börjar.

Jag älskar sport också, men när det kommer en fråga om vem som är Österrikes tredje bästa skidåkare, då är det kört och det är ju den typen av frågor som dyker på i "På Spåret"

Om jag ändå skulle vara tvungen att vara med så finns det två personer som jag tänker hade varit riktigt roliga att tävla med. Den första är Jörgen Mörnbäck, han är imitatör och kan förställa rösten till vad fan som helst, det hade gjort det enklare att genomlida resorna och alla följdfrågor. Den andra är min gamla vän Bosse Backman, den gubben är ju en legendar och fruktansvärt intelligent. Han var min tränare när jag började lira fotboll i IF Wartas juniorer och har lärt mig och massa andra fotbollspelare mycket.

Nej, när det gäller "På spåret" så är det mycket roligare att sitta i soffan och titta, luta sig tillbaka och minnas och låta de som har begåvning sköta tävlandet.

Ha d' gott!