Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

Vad är det för människor som använder elsparkcyklar?

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göteborg har exploderat av elsparkcyklar på sistone.

Men ärligt talat så förstår jag inte grejen.

Det är både livsfarligt och det ligger flera hundratals dumpade på stan.

Jag testade åka på en elsparkcykel för ett tag sedan men det var inget för mig. Efter ett åk på 15 meter var jag nära på att ramla av. Visst, jag kan förstå grejen med att man inte orkar gå eller att man vill komma fram snabbare – men sparkcyklarna skapar problem.

De är helt sjuka de här cyklarna. För det första är de helt livsfarliga då de knappt låter och de går så jäkla fort. Går man över ett övergångsställe när man är helt fri så kan det från ingenstans komma en elsparkcykel och helt plötsligt så säger det smack.

Jag har råkat ut för det flera gånger, när det kommer en elsparkcykel som man inte hör och som man nästan blir påkörd av. Ibland kommer det dessutom två personer på en sparkcykel och bara susar förbi övergångsstället utan att titta sig för.

När man cyklar på en vanlig cykel så finns det lagar och regler att förhålla sig till. Men här känns det som att folk får göra vad de vill och det är bara att köra.

Politikerna måste skärpa till sig och se över lagarna. Vi har lagar i det här landet som är något utöver det vanliga – men det känns som att man får köra hursomhelst på en elsparkcykel. Det kommer att spåra ur.

I dag har vi dessutom bilister som kollar mer på sin mobiltelefon än på vägen. Kommer det då en elsparkcykel som ska korsa ett övergångsställe och ingen är uppmärksam så smäller det. Det är inte bra alls det här.

Det andra problemet jag har med elsparkcyklar är att de dumpas överallt. Häromdagen tog jag en promenad i skogen och såg då två elsparkcyklar liggandes som någon då hade dumpat. Alltså, vem gör något sånt?

Det känns också som att det bara blir vanligare och vanligare, de ligger överallt. Dumpar man cykeln någonstans bara och sen går man därifrån? Jag fattar ingenting.

Jag kanske är från den gamla stammen – men jag fattar faktiskt inte vad grejen är med elsparkcyklarna. Vad är det för människor som ens använder de? Vill man verkligen riskera sitt liv genom att åka på en elsparkcykel i stället för att gå eller ta spårvagnen?

Jag är emot elsparkcyklar och det är absolut inte min favorit. Jag hoppas att det blir tydligare lagar och att folk kommer köra mer försiktigt.

Ha d' gott!