Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hysén

Ungarna måste veta vad som är respekt

Nu börjar skolan igen, men många barn kommer inte våga gå dit för att de vet att de kommer bli utsatta för mobbning.
Foto: Laurence Mouton / LAURENCE MOUTON / PHOTOALTO PHOTOALTO

Nu börjar skolan igen, men många barn kommer inte våga gå dit för att de vet att de kommer bli inpressade i ett hörn och slagna.

Föräldrarna måste för fan få in i huvudet på ungarna vad man får och inte får göra.

Respekten har försvunnit för länge sedan.

Mobbning är för jävligt. Det har till och med gått så långt att unga människor tar livet av sig för att de inte vill gå till skolan. Man kan diskutera det hur mycket som helst, men det är med föräldrarna som allting börjar. Man kan inte bete sig så och mobba folk på det sättet. När vi gick i skolan höll vi på med löjliga grejer och jag tror och hoppas inte att någon tog illa upp. Men nu för tiden är det inte klokt.

Ungarna måste veta vad som är respekt. Hur kan man inte respektera varandra? Föräldrarna får säga till sina barn att "så här ska du göra och gör inte så, för jag tror inte att du skulle vilja bli utsatt för det". Du ska fan inte behandla någon som du inte vill bli behandlad själv, men det här med sunt förnuft är tydligen väldigt svårt.

Saker och ting kan hända en gång, sedan får man lära sig av det och inte göra om det. Jag skulle gärna vilja vara en skolvakt som går omkring på en skolgård och ser vad som händer och om det är någon som blir utsatt. Det är inte så att jag skulle knocka mobbarna, men det kommer bli samma sak som det är med övervakningskameror.

Om någon lärare går omkring på skolgården vågar eleverna inte göra det som de egentligen tänkt göra och mobba någon när de vet att det syns.

Mobbning är så fegt. Det är inte en mot en utan det är säkert sju-åtta mot en individ. Mobbarna går hop grupp. För den som blir mobbad är det viktigt att man pratar om det. Snacka, var inte rädd för det. Du behöver inte säga att det var Pelle eller Jörgen som gjorde det, men berätta för läraren att du blivit attackerad på skolgården. Samtidigt är det återigen föräldrarna som har ansvaret för att få slut på mobbningen. Morsan och farsan måste fan få in i huvudet på barnet att det inte är okej.

Det är som det här med sexuella trakasserier. Folk måste veta vad som är rätt och fel. Jag tycker det är bullshit när man säger att folk bara är 18 år och därför inte får lika hårda straff som om de hade varit äldre. Det är inga förmildrande omständigheter. Är du 18 är du ju en vuxen människa.

Just nu pågår "Kulturkalaset" här i Göteborg och jag hörde att polisen använder sig av övervakningskameror där.

Det är för jävligt att det ska behövas, men jag köper det rakt av. Sätt kameror i hissar, i taxibilar och på spårvagnarna.

Då har man det svart på vitt om någon gör någonting. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen, det är tråkigt att en promille missköter sig och att det kan förstöra festen för resten.

För alla andra sköter sig och förvandlar "Kulturkalaset" till en fest. Gå ut och ha lite roligt. Förhoppningsvis blir det gött väder i helgen och då kan man ta tillfället i akt och låtsas som att man fortfarande har semester. Miriam Bryant ska sjunga på Götaplatsen och det måste man se. Hon är grym.

Det är bara tråkigt att det bytte namn från "Göteborgskalaset". Det tycker jag låter bättre.

Ha d' gott!