Ralf Edströms kanske största ögonblick i fotbollskarriären, han firar sitt fantastiska 1-0-mål i fotbolls-VM mot hemmanationen Västtyskland. Foto: JAN DÜSINGRalf Edströms kanske största ögonblick i fotbollskarriären, han firar sitt fantastiska 1-0-mål i fotbolls-VM mot hemmanationen Västtyskland. Foto: JAN DÜSING
Ralf Edströms kanske största ögonblick i fotbollskarriären, han firar sitt fantastiska 1-0-mål i fotbolls-VM mot hemmanationen Västtyskland. Foto: JAN DÜSING
Glenn Hysén och Ralf Edström är goda vänner. Denna bild är tagen 2011 i samband med begravningen av GT:s före detta sportreporter Lars Hildingsson. Foto: LENNART REHNMANGlenn Hysén och Ralf Edström är goda vänner. Denna bild är tagen 2011 i samband med begravningen av GT:s före detta sportreporter Lars Hildingsson. Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén och Ralf Edström är goda vänner. Denna bild är tagen 2011 i samband med begravningen av GT:s före detta sportreporter Lars Hildingsson. Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Stort Grattis, Ralf – du är en stor man på alla sätt

Publicerad

 

I morgon fyller Ralf Edström 65 år och jag vill säga ett stort grattis. 

Ralf är en mycket, mycket ödmjuk man och han har ställt upp i alla väder och hjälpt till med allting. 

Han har alltid varit schyst och varit där när allt har gått åt helvete.

Nu för tiden träffas vi inte mer än då och då och det är synd, samtidigt har man sina egna grejer och så är det ju. Min relation med Ralf Edström går långt tillbaka i tiden. När man såg honom under VM -74 tänkte man att det var en jävla lirare.

Första gången jag träffade honom personligen var -78 när jag kom till IFK Göteborg och vi var på träningsläger i Holland. Det var Ralf och Reine Almqvist och hela gänget och man kände sig lite vilsen när man kom in där.

Ralf var en av de första som kom fram till mig och han var så trevlig. Sedan dess har vi umgåtts men mycket av det vi gjort är under bältet och det kan vi inte skriva om här. Vi brukade ringa till varandra och låtsas att man var någon journalist som försökte få till en intervju med den andra. Det gick för 20 år sedan, men nu går man ju inte på det. Ringer det någon till mig nu för tiden och jag inte känner igen rösten svarar jag "ja" och "nej" och "du kan försöka med någon annan".

Jag kommer ihåg när Bengt Bedrup ringde mig en gång för många år sedan och frågade om jag ville vara med i tv-laget. Jag trodde att det var Torbjörn Nilsson eller någon annan jävel som försökte skoja så jag sa till honom att jag fan varit med för mycket så vill du prata med mig får du skicka ett brev och så avslutade jag med "ha d' gott gubbe". Efter någon vecka fick jag ett brev från Bengt där det stod att han hade sökt mig för att jag skulle spela i tv-laget, men att jag bara lagt ifrån mig luren.

Men för att komma tillbaka till Ralf så råkade jag gratta honom några dagar för tidigt. I onsdags var den gamla tränaren i Gais och Frölunda, Bengt Christiansson, och hans fru Marika hemma hos mig och Camilla. Vi satt och snackade när Marika sa att Ralf fyllde 65 år den dagen.

Jag har inte koll alls på födelsedagar och frågade henne om hon var säker på det och det var hon för att hon hade hört honom på radion. Sedan skrev jag direkt grattis till honom på Twitter innan jag såg att han inte fyllde år förrän i morgon. Som tur var så var jag inte ensam om det, för jag såg att Thomas Ravelli också hade sagt grattis till Ralf. Men vad fan, man kan inte vara perfekt.

Ralf Edström är tveklöst en av de största fotbollsspelare som vi någonsin haft. Många vet att han var bra, men det är inte många som förstår hur stor han verkligen var. Ralf spelade flera säsonger i PSV Eindhoven och nere på deras hemmaarena har han typ en egen loge. Hur många tror ni får det? Han är enormt stor i PSV.

Ralf var mister Nickson. Han var jävligt bra på huvudet, men det är inte bara det. Han var inte den snabbaste spelaren som jobbade skiten ur sig, men han gjorde också massa mål med fötterna. Han var en Sören Börjesson-typ, fast strået vassare.

Ralf kommer få ett samtal från mig, precis som han lär få från så många andra som ringer honom. Han har gått igenom en hel del och jag hoppas bara han får vara frisk. En annan fantastisk grej med Ralf är att han arbetat i 30 år för att få in pengar till handikappidrotten och tack vare honom har de fått en jävla massa stålar.

Grattis på födelsedagen, Ralf!

Ha d' gott!

Relaterade ämnen
Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER