Glenn Hysén

Så här lyckas du med kräftskivan – mina bästa tips

Vi går mot kräftskivetider och jag har, utan att skryta nu, aldrig varit på någon tråkig kräftskiva – det har oftast varit jävligt kul. 

Här har jag listat mina fem bästa tips på vad man ska tänka på för att få en så go kräftskiva som det bara går!

Vi är inne i augusti och har ännu en härlig sommarmånad framför oss, och med sensommaren kommer också festligheter som kräftskivor. 

Jag har varit på många roliga i mina dar och tänkte dela med mig lite av hur man få till den där riktigt minnesvärda skivan att se tillbaka på när höstrusket är här. 

Mitt första tips och det viktigaste av allt är att se till att det är ett bra gäng som sitter runt bordet, så att det inte är några trökmånsar – då faller ju allting! 

Ska jag bjuda in folk så bjuder jag bara in såna som är positiva och glada. Man ska ju ha kul! Kommer det dysterkvistar, ja då kan det kvitta för min del. Sen känner jag inte många andra i för sig. Jag känner inga idioter – inte som jag umgås med i alla fall. 

Men jag kan också tycka att det är skitkul med nya personer, då lär man ju känna nytt folk. 

Mitt andra tips är att man inte ska vara för många. Sex till åtta personer räcker kan jag tycka. Annars blir det ingen gemenskap. Man får inte tid för varandra utan det blir för utspritt.

Tips nummer tre att tänka på: Snaps och bira hör ju kräftskivor till, men om du inte pallar med det så ska du inte dricka något. Det är tråkigt med såna som inte kan vara densamma som när de är nyktra. 

Om man blir dum och tyken tycker jag att man kan lägga ner det bara. Det värsta som kan hända på festen är när folk ballar ur. 

Att folk blir fulla är en sak, det skiter jag i, men om de blir aggressiva och dumma – nej håll dig borta från spriten då. Jag själv har kommit upp i den åldern nu att det knappt är några barn med på kräftskivor längre, men om du har ungar ska de inte behöva se folk som ligger och dreglar på golvet.

Och inget ont om barn, men på den ideala kräftskivan ska de inte vara med.

Mitt fjärde tips är att inte krångla till det för mycket med maten. Det ska vara det klassiska som gäller när det kommer till mat och dryck, med kräftor, snaps och bira. Det får inte bli för mycket olika saker – en kräftskiva är en kräftskiva. Jag är inte rädd för nya grejer men ska man ha en kräftskiva så vet man vad som gäller. 

Idealet är ju så klart att kunna njuta av festen och en kall öl i gott väder. Det är bara att hoppas på att vädergudarna låter oss göra det i år, annars är det la bara att rätta sig efter hur det är, det är inte mycket man kan göra åt det.

Mitt sista tips är att man ska våga bjuda på sig själv. 

Det blir inte roligt om folk är för stela. Gör charader, då skrattar man ju röven av sig. 

Jag tycker också att man ska bjuda med folk som inte kan sjunga. Ju sämre och falskare snapsvisorna sjungs – desto bättre. Det lättar upp stämningen!

Ha d' gott på kräftskivan!