Glenn Hysén

På midsommarafton njuter man som mest

Att dansa runt stången är en sak som Glenn Hysén lyfter fram som det bästa med midsommarafton.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Jag tycker det är skitkul med midsommar.

Det är då man njuter som mest.

Här är min lista på tio saker som gör midsommarafton till den bästa högtiden av dem alla.

1. Att vara med familj och vänner

Det spelar ingen roll vilka man firar med. Ibland blir det barn och barnbarn och ibland blir det kompisar. Oavsett vilket så mår man bra som fan och det är det viktigaste. Visst är det gott om det är bra väder, men det går bra också om det regnar. För min del spelar det ingen roll om man sitter ute eller inne.


2. Jordgubbarna

Även om man käkar mycket jordgubbar hela sommaren är de som bäst på midsommar. Fy fan, det är underbart.


3. Snapsen

Jag dricker inte snaps mer än på jul och midsommar, men då är det jävligt gott. Det ska vara med fläder och inte någon vodka och skit eller sådana grejer. Det är viktigt att det inte blir för många, men några snapsar ska man ta.


4. Käket

Det spelar ingen roll vad man äter och om man käkar ute eller inne. Sill äter jag inte direkt dygnet runt annars, men på midsommar är det något visst. Det är riktigt gött. Senapssill är gudomligt.

Sill och nubbe är gott på midsommarafton, tycker Glenn Hysén.
Foto: ROGER SCHEDERIN/PRESSENS BILD

5. Femkampen

Allra helst ska man ha en femkamp på midsommar, det är viktigt. Det kan vara olika lekar som man håller på med, för man måste ju vara lite barnslig. Kubb skulle kunna vara en grej man gör. Sedan finns det en annan ballonglek där man spänner ballongen runt foten och så har man en liten spetsig sak som man ska springa runt med och få de andra ballongerna att spricka. Det är vansinnigt roligt.


6. Att vara vid vattnet

Den här gången ska vi vara i Askim, men annars älskar jag att åka ut i skärgården på midsommar. Det spelar ingen roll var och jag gillar Stockholms skärgård också. Men det är helt annorlunda natur där jämfört med i Göteborgs skärgård med en massa skog medan vi har berg och klippor.


7. Nattbada

En gång var jag nere i Vetlanda. Efter ett antal nubbar och bira skulle vi nattbada i en sjö. Den andre killen sa till mig att jag skulle akta mig för att det var grunt, men det var en brygga och 20-30 meter ut så jag tänkte att det inte var någon fara. ”Jag planar ut”, svarade jag. Men jag planade ut på botten. Jag skrapade upp halva bröstet och det blödde som fan. Så man ska ta det lugnt.


8. Dansen kring stången

Om man hoppar runt till ”Små grodorna” så går man ju sönder i knäna, men det är roligt att dansa kring stången med barn och barnbarn om de är med.


9. Biran

Femkampen är viktigast, sedan kommer nog detta. En eller 15 iskalla bira – det finns inget bättre på midsommar.


10. Gott humör

Det är viktigt att man inte spårar ur och blir dum på grund av fylla eller så. Det ska vara glada minner och skitgött hela vägen. Kan man inte hantera spriten ska man hålla sig undan den.


Ha d' gott!