Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

Ös på nu tjejer – jag stöttar er utan att jämföra med herrarna

Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS BILDBYRÅN

Fotbolls-VM är i gång och det är klart att jag kollar och hejar på de blågula tjejerna.

Jag satt klistrad framför tv:n och såg premiärmatchen mot Chile och på söndag är jag på plats nere i Frankrike och ser matchen mot Thailand.

Det ska bli jäkla kul, men det är klart att man grämer sig lite över att det blir matchen mot Thailand i stället för den mot USA som jag får se live. Att döma av Thailands första gruppspelsmatch (0-13 mot USA) kommer Sverige att vinna väldigt enkelt.

Jag tycker att fotboll ska innehålla spänning, oavsett om det handlar om herrar eller damer. Annars lyfter det liksom inte.

Ni kanske undrar vad jag tycker om damfotboll generellt?

Ja, för det första tycker jag inte att man ska jämföra med herrfotbollen. Det är orättvist, för det är ju faktiskt så att tjejer inte har samma förutsättningar fysiskt. Det är bara att acceptera.

Det är därför man saknar vissa inslag, inte minst i duellspelet som jag tycker är en viktig del i fotbollen.

Men å andra sidan slipper man i stort sett alla filmningar när tjejerna spelar och det är ju ett jätteplus.

Debatten om ersättningar är gammal och dyker alltid upp i samband med stora mästerskap. Jag är dåligt insatt i detaljerna här, men jag har förstått att tjejernas ersättningar är jäkligt dåliga så jag är absolut för att de ska ha anständigt betalt.

Däremot kan man inte med bästa vilja i världen säga att tjejerna ska ha samma ersättningar som killarna. Här måste sunt förnuft råda och vi lever väl i ett samhälle där pengar och sponsorer styr toppidrotten.

Man kan inte blunda för intresse och publiksiffror. Den dan Kopparbergs damer har lika stor publik som Blåvitts herrar, för att ta ett lokalt exempel, lär de ha lika bra betalt. Men dit är det ju väldigt långt i dag.

Men det är glädjande att det händer grejer internationellt. Publiksiffrorna är ju väldigt bra under VM, så kanske kan detta mästerskap bli ett stort steg på vägen mot mer jämlika löner.

Sportsligt hoppas och tror jag att blågult kan ta sig till en semifinal. De är bra, men knappast bäst. Det känns som att några nationer i slutändan är lite för starka.

Min favorit i landslaget är Nilla Fischer. En robust, klassisk mittback med ledaregenskaper som jag tycker har vissa likheter med hur jag var som aktiv spelare.

Och kanske är vi på väg att få en ny favorit i landslaget? Alltså det inhoppet och det målet som Madelen Janogy gjorde mot Chile var ju helt enormt.

Så ös på nu tjejer och jag hoppas verkligen att alla ni som läst ända hit stöttar laget efter bästa förmåga.

Ha d' gott!