Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Glenn Hysén

Nu ska jag rösta – för första gången på 20 år

På söndag är det dags att rösta. Själv har jag inte röstat på 20 år. Ärligt talat är jag totalt politiskt ointresserad. Jag märker ingen skillnad i mitt liv om det är Socialdemokraterna eller Moderaterna som styr. 

Men i år, ja då ska jag gå till vallokalen. 

Jag brukar dagligen gå en längre runda i Lunden här i Göteborg. De senaste veckorna har jag under mina promenader störts av alla plakat som sitter uppe på trädstammarna, alla med ett ansikte på. 

När man gått där ett tag vet man till sist inte vem som är vem. 

Och vad kan all denna reklam kosta? Jag förstår att partierna måste göra reklam inför ett val och att de vill synas. Men kan de inte hålla sig till att bara synas i tv och debatter? Lägg i stället dessa stora reklamsummor på att hålla vettiga vallöften, som exempelvis att höja polisernas löner.

 

LÄS MER: Glenn Hysén: Jag hoppas de har förberett sig bättre än vad jag gjorde 

 

Jag är inte så våldsamt insatt, men jag skulle vilja se statistik på hur många av de vallöften som avgetts genom åren som senare faktiskt har uppfyllts efteråt. Det hade varit intressant att få höra.

Men det är också så långt som mitt politiska intresse sträcker sig. Jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem. Men när jag själv blev gammal nog att rösta – så fanns inte intresset där. Jag har aldrig känt att jag påverkats om det är Socialdemokraterna eller Moderaterna som styr vårt land eller känt mig tilltalad av politik överhuvudtaget. Att jag dessutom bott utomlands under ett antal år i mitt liv har såklart också påverkat att jag inte varit på plats vid val. 

Men om något parti hade kommit med en kanongrej inför ett val – så absolut! Då hade jag kanske känt "Wow!" och tagit mig till en vallokal tidigare. Men det här är alltså anledningarna till varför jag inte har röstat på 20 år. 

 

LÄS MER: Glenn Hysén: Här är de åtta bästa sakerna med Göteborg 

 

Det här året har jag fått höra en massa tjat från vänner och bekanta att jag verkligen måste rösta. Så det ska jag göra nu. Det här blir ett unikt tillfälle för mig då jag kommer lägga en grej i urnan, men jag tror inte på att min röst kommer göra skillnad. Och i ärlighetens namn hade jag helst bara velat lägga ett enda stort frågetecken i min valsedel – och det står jag för. 

Men jag respekterar och accepterar människor som är intresserade av politik och tycker att det är kul. Och jag förstår att det finns många i vårt land som berörs av vem som vinner och att det i och med ett val finns det de som faktiskt får det mycket bättre efteråt. 

Viktigast för mig är ändå att de äldre som byggt vårt samhälle under alla dessa år ska få ha det bra i slutet av livet. Men också att brandmän, vårdpersonal och poliser, de som sliter som fan i vårt samhälle, de ska ha bra betalt! 

Jag ska rösta traditionsenligt på valdagen på söndag och inte innan. Men på kvällen kommer jag inte att följa valvakan på tv, då ser jag hellre på en bra fotbollsmatch.

Ha d' gott. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!