Glenn Hysén

Janne Andersson är
nog en liten psykolog

Att Janne Andersson blir svensk förbundskapten kom överraskande.

Det var ingen som tänkte på honom, men jag tycker att det är bra val.

Janne ger ett jävligt sympatiskt intryck och dessutom är han nog en liten psykolog.

Jag har flera gånger sagt i olika sammanhang att om jag känner Svenska fotbollförbundet rätt så gör de Håkan Ericson till förbundskapten. Det hade varit den enklaste utvägen och jag säger inte att det hade varit helt fel.

Men nu blir det alltså Janne Andersson.

Jag har bara träffat honom i något sammanhang och vi snackade bara i någon minut. Han ingav ett lugnt och skönt och trevligt intryck. Det gör Erik Hamrén med, men han verkar mer stirrig av sig.

Jag hörde att Janne Andersson satt med Håkan Sjöstrand på fotbollförbundet och förhandlade i en bil utanför Biltema. Det är komiskt måste man ju säga. Ja, det kommer bli bra med Janne. Han är förhållandevis lugn och skriker inte ihjäl sig.

Sedan måste han kunna det här med psykologi. Han fick till det med IFK Norrköping med begränsade resurser. Det laget ska inte få vinna allsvenskan, det ska fan inte finnas en chans. Janne fick alla att ge 100 procent av det de kan och alla presterade på topp.

Har du en högerback som är grym på att slå inlägg ska han slå inlägg. Är han dålig på att skjuta så skjut inte. Bryt bollen och spela den två meter då i stället. Det har Janne lyckats med.

Samtidigt tror jag inte att det blir någon större förändring i Sveriges landslag bara för att vi får en ny förbundskapten. Han spelar 4-4-2 och det är det som landslaget har gjort. Det känns inte som att Janne Andersson kommer experimentera speciellt mycket, han kör sin stil och så får det bära eller brista. En nytänkande spelmodell blir det nog inte.

Janne Andersson får nog klara sig utan Zlatan. Jag kan aldrig tänka mig att han kör på i landslaget efter EM. Han väger 100 kilo muskler och det tar på kroppen att springa omkring i både klubblag och landslag. För Zlatans skull tror jag inte att det spelar någon roll om det är Janne som kommer dit eller vem det nu hade varit.

Att Janne blir förbundskapten betyder också att Jörgen Lennartsson blir kvar i IFK Göteborg. Det är jag glad över. Det var lite oroligt när spekulationerna höll på som mest och att tappa Jörgen hade inte varit bra för Blåvitt. Nu stannar han och det känns gött.

Om Erik Hamrén tar Sverige till kvartsfinal eller längre än så i EM kommer det säkert snackas om varför han ska sluta. Så är det alltid, fotboll är helt och hållet baserat på vad fan resultaten blir och så blir det ju för Janne också. Det kanske är annat med facit i hand, men jag tror inte att någon kan komma på något negativt med honom. Han har tagit IFK Norrköping till SM-guld och vem klarar egentligen det? Ingen kan säga något elakt om Janne förrän man gett honom en ordentlig chans.

Vem som blir assisterande förbundskapten får vi väl se. Skulle de fråga mig skulle de få pröjsa jävligt bra om jag skulle lägga ner allt annat för att satsa på det.

De får gärna slå mig en signal.

Men det måste vara många nollor på kontraktet.

Ha d' gott!