Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

Någon sjökapten är jag inte – men inget är lika avkopplande

Bild från Rörö i Göteborgs skärgård.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Båtmässan är i full gång här i Göteborg. 

Själv har jag har inte varit där än och det var några år sen nu.

Jag är väl ingen båtmänniska direkt, men det finns ingenting som är lika avkopplande som att vara ute till sjöss. 

Jag tycker det är skitkul att vara ute med båt och jag älskar det, men har aldrig ägt en båt själv och någon sjökapten är jag ju inte direkt. Men att åka ut med goda vänner till olika öar, åka vattenskidor och bara ha det trevligt, det är det få saker som slår.

Båtmässan pågår ju i detta nu, det var ett tag sen jag själv besökte den vilket är lite synd för det är ju inga dåliga båtar man kan gå och kolla på där.

Det är jättefint, men det enda jag har lite svårt för är allt underhåll som kommer med en båt. Man ska upp och ner med den varje år, vaxa skrov och hålla på. Det är väl att man inte är van, men tills vidare nöjer jag mig med att ta mig ut till havs då och då när det passar.

Fiska däremot, det gör jag gärna några gånger varje sommar. Inte så mycket ute till havs utan mest insjöfiske. Några kompisar till mig har en liten eka med en utombordare i en sjö i Småland, där brukar vi kräftfiska. De är väl lite för små för min smak, det är inga havskräftor där inte, men det viktigaste är egentligen den totala avkopplingen.

Det behöver inte gå fort utan att ligga ute och småputtra, slänga i en krok och bara sitta ute och meta eller vad som helst, då tänker jag inte på någonting annat. Det är det som är hela grejen, att koppla av. Det blir lite som en renovering av hjärnan, det tror jag att alla kan må bra av ibland.

Sen skadar det ju inte om det rycker till i spöet då och då. Jag var ute och fiskade makrill för flera år sen, då kan man verkligen få ta i då flera nappar på samma gång, det är härligt.

När jag väl tar en båttur spelar det inte så stor roll var jag åker, hela skärgården här ute är ju helt suverän och det är lika njutbart varje gång.

Ett av de bättre båtminnen jag har, och faktiskt också det senaste, var när jag och Camilla anlände till vårt bröllop vid Önnereds brygga med en gammal träbåt i somras. Det var alldeles strålande väder och ute på en holme blev vi bjudna på bira av två främlingar, det var skittrevligt.

Nej, jag jag älskar att vara ute med båt men tyvärr gör jag det alldeles för sällan.

Ha d' gott!