Glenn Hysén

Hyséns höjdare: "Här är mina karameller"

Publicerad

Åren rullar på i en farlig fart och nu närmar vi oss slutet av 2014. Skumt. Var det inte nyårsafton häromdan?

På upploppet hör det väl till att se bakåt, göra lite listor och summera. Här är mina blandade karameller, utan nån som helst ordning eller reda.

Årets Bästa låt

"Jubel" med Klingande

En fransk sak, mycket saxofon, jag gillar det. Skulle jag lärt mig att spela något hade det gärna fått bli saxofon. Nu är det nog för sent, tyvärr. Det hade varit kul att kunna. Jag tror att det är "Jubel" som är låten. Uttalet säger vi inget om.

Bästa filmen

"En oväntad vänskap" (Intouchable)

Den här filmen är från 2011 men jag såg den helt nyligen så för mig är den årets bästa. Den är också fransk, precis som bästa låten. Det är Omar och François i huvudrollerna. Det handlar om en gubbe i rullstol. Omar tar hand om honom. Ruggigt bra film.

Bästa käket

Kinesisk skaldjurspasta

I färskt minne, jag åt den när jag var i Shanghai rätt nyss. Pastan var sån där tillplattad spagetti, tagliatelle tror jag det heter. Det var en god sås till med en massa musslor och räkor och säkert krabba och hummer och kräftor också, jag vet inte, allt åkte ner, ihop med kinesisk öl som kan ha hetat Shanghai Ale. Stor flaska, säkert en halv liter. Det gick åt några stycken.

Bästa fotbollsmatchen

Leicester-Manchester United 5-3

Vilken match, den hade allt! United var helt överlägsna i början. Dom ledde med 2-0 och 3-1. Man tror det är klart. Sen vänder matchen, Leicester gör fyra raka och vinner. Det var i höstas när United spelade bra och förlorade. Nu gör de tvärtom, spelar dåligt och vinner. Precis som på Fergusons tid.

Årets fotbollstränare

Janne Carlsson

Lätt val, om man ser till prestation i förhållande till material. Janne tog upp Utsikten till superettan. Åge Hareide är en bubblare, han har gjort ett suveränt jobb med Malmö FF. Att fixa repris på guldet, det är svårare än folk tror. Lars Lagerbäck måste jag också nämna, han gör det förbannat bra som förbundskapten för Island.

Sportöverraskning

Utsiktens uppflyttning

Det ska inte kunna hända, det som hände. Visserligen hade Utsikten haft en bra trend. Vann tvåan och hängde kvar i ettan. Och sen en femteplats andra året. Men ändå. Helt ofattbart, det här är en klubb som var nere i sexan för inte så länge sen!

Bästa tv-program

"Would I lie to you"

Ett engelskt humorprogram som går på BBC Entertainment. Jag tror det är repriser de kör, men det spelar ingen roll. Jag har inte sett det tidigare. Det är två lag som tävlar mot varandra. Det kan vara att en i ena laget säger att han varit ute på stan och mött en elefant. Sen ska det andra laget gissa om det är sant eller falskt. Jag viker mig dubbel av skratt hela tiden.

Största händelse

Håkan på Ullevi

Jag var inte där, det var väl något annat den dagen, men jag har sett filmen med hela konserten. Jag gillar Håkan, jag har träffat honom några gånger, han är helt suverän. Han har ingen jätteröst direkt men han har en förmåga att få publiken med sig. Jag har börjat gilla honom mer och mer.

Om vi tittar utomlands hamnar fotbolls-VM överst. Det finns inget större.

Årets förlovning

Glenn & Therese

Carl Philip & Sofia ligger i lä, min egen förlovning är nummer ett. Therese och jag slog till den 1 november, det kändes som ett bra datum. Tre ettor i rad, det borde till och med jag kunna komma ihåg.

Årets höjdare

En höghöjdsmiddag i Shanghai

Huset hade över hundra våningar. Restaurangen låg på de 91:a. Maten var bra, utsikten var bättre och kombon (mat och utsikt) var bäst.

Årets bröllop

Tobbe & Maria

När min äldste son gifte sig i Falkenberg i höstas. Många goa gubbar var bjudna. Mattias Bjärsmyr, Stefan Selakovic, Hannes Stiller, Hjalmar Jonsson, Anders Svensson, Jakob Johansson. Det var skittrevligt.

Årets magasin

Match

Numera är det både fotbolls- och handbollsmagasin. Vi är sju man på redaktionen här i Göteborg. Plus en fotograf. Sju nummer per år, det första kom 2002. Mycket läsning, bra grejer.

Årets klädesplagg

Jeans

För mig är det jeans alla dagar på året. Jag känner mig avslappnad i jeans och med en pikétröja till. Kavaj och slips - nej, tack. Jag hatar att känna mig instängd.

Årets nyårsönskning

En dröm jag haft länge är att få vara röst åt nån rolig jävel i en animerad eller tecknad film. Jag önskar att det blir verklighet 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER