Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hysén

Hysén: "De viktigaste jobben som finns"

I veckan har jag praoat ett pass på sjuktransporten i Göteborg.

Fan, man kände att man växte och blev lite stolt när man gick runt i ambulanskläderna.

Tjejerna och killarna som har de här yrkena ska ha all cred. Deras jobb är ju de viktigaste som finns.

Jag praoade med min kompis Håkan Pers. Han har varit brandman förut och nu kör han omkring med sjuktransporter. Vilket jävla jobb de gör. Utan dem skulle samhället inte fungera.

Vi åkte runt och hämtade folk som skulle hem från sjukhus och som skulle till sjukhus från där de bodde. Vi var på Sahlgrenska, Östra sjukhuset, Mölndal och överallt. Var vi än kom sa de: "vad i helvete gör du här?" Men det var bara positivt, inget negativt.


Det var jävligt intressant och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att jobba med det. I de flesta fall körde man folk från ett ställe till ett annat, men vi skulle också bära patienterna. Och det är rätt segt att bära upp en gubbe i fyra våningar om det inte finns en hiss.

Det var mycket socialt, att snacka med släktingar och sådana som var på sjukhuset och även dem som jobbar där. Inne på vissa avdelningar ligger det jävligt sjuka människor. Det är inget upplyftande att vara inne där. Man blir inte munter direkt, så då gäller det att hålla hakan uppe.

Jag var bara mig själv och tjötade på som vanligt. Det var bra att vara med Håkan med, han är helt suverän. Vi är av samma skrot och korn.


Jag har faktiskt frågat Håkan om det finns någon möjlighet att åka med i en riktig ambulans eller praoa en dag på brandkåren. Han har kontakter och sa att det nog skulle gå att ordna, men det är inte säkert. Det är spännande att få veta hur de jobbar. Det är lätt att ha en uppfattning om saker och ting, men det är när man varit med inne i gröten som man vet vad de egentligen pratar om.

De som jobbar med det här har världens viktigaste jobb. Jag fattar fan inte hur politikerna och de som bestämmer tänker. Jag vill hylla poliser, ambulansmän och brandmän och alla andra som är ute där verkligen händer saker och hjälper folk. Tyvärr har de inte tillräckligt bra betalt. De ska ha hur mycket betalt som helst. De jobbar skiten ur sig för att folk ska ha det bra. Det är samma med dem som är på äldreboenden och får torka upp när folk skitit ner sig.


Man läser om att det ska sparas pengar och allt. Men ska inte folk som har jobbat skiten av sig i hela sitt liv ha det värdigt när det blir äldre? Nä, då ska all service dras in. Det är för jävligt och fan inte klokt.

Sedan är det klart att det är många som jobbar inom vården för att det är så kul. Det är ett lagarbete, precis som när man spelar fotboll. Alla måste dra åt samma håll för att det ska bli så bra som möjligt. Så jag kan köpa att det finns dem som accepterar att de har lägre lön bara för att man har ett jobb som man trivs med och att det är så bra sammanhållning på jobbet.

Men i grund och botten måste de få mycket mer i lön. Jag kände att jag växte när jag hade på mig ambulanskläderna. Man gjorde något riktigt bra.

Ha d' gott!