HOT OCH SABOTAGE. Både polisbilar och ambulanser har vandaliserats under utryckningar senaste tiden. (Denna bild är från ett annat tillfälle) Foto: Jan Wiriden
HOT OCH SABOTAGE. Både polisbilar och ambulanser har vandaliserats under utryckningar senaste tiden. (Denna bild är från ett annat tillfälle) Foto: Jan Wiriden
Glenn Hysén

Hur fan kan man sabba för en ambulans?

Publicerad

Hur fan kan man få för sig att tända eld på en polisbil eller sabba för en ambulans?

Jag fattar inte vad folk tänker med.

Vad hände med respekten för människor?

Jag blir galen på det här.

De senaste veckorna har det stått i tidningarna om polisbilar och ambulanser som blir saboterade när de är ute på jobb. Man undrar vart fan vi är på väg med samhället överhuvudtaget. Det handlar om respekt och de som gör det här har tappat allting.

 

Jag har en kompis som heter Håkan Pers som jobbar med sjuktransporter. Han trodde att ungefär 50 procent av poliser, ambulansmän och brandmän har fått verbala hot av folk ute på stan.

Det är inte klokt.

Håkan berättade att de för några år sedan hade fått ett larm i Lövgärdet. De åkte dit med en brandbil, men det visade sig vara falskt alarm. På vägen tillbaka åkte de under en viadukt. Ovanför den hade ett gäng samlats och de skickade ner stolar och all möjlig bröte och skit på bilen. Han undrade vad det var som hände. Att inte de ska känna sig säkra när de är ute och jobbar är skrattretande. Det är ju folk som är där för att hjälpa.

 

Jag kan inte reglerna och lagarna, men de som ställer till med detta måste få kännbara straff. Det måste vara tuffa grejer som känns, så att de fattar att man inte kan göra så här. Annars är det meningslöst. Om jag vet att jag åker in i fem år om jag hittar på något drar jag mig för att göra det. Så länge det inte är riktiga straff kan man hålla på och fjanta runt hur mycket man vill.

Det är en av grejerna. Sedan måste man få inpräntat i hjärnan på folk att de måste ha respekt. Det här är människor som är ute för att rätta till och hålla ordning och hjälpa den som är skadad.

Överlag på stan har den mentaliteten försvunnit väldigt mycket. Om någon äldre människa kommer in på vagnen och det inte finns någon plats ledig måste hon stå upp. Det är inte ofta man ser någon som reser sig upp och erbjuder henne att sitta. Det är bara en bagatell, men man får börja någonstans. Det finns ingen respekt där heller.

Jag tror att en del i det är att föräldrarna är för slappa. Det är enklare att ge ungarna en hundralapp så att de kan sticka ut och göra vad de vill. De behöver uppfostras och få in i huvudet vad som är rätt och fel. Nu sitter alla inne och spelar dator. Datorer är jättebra på alla sätt och vis, men det sabbar hur mycket som helst. Man tappar gemenskapen och mycket av det som vi hade när vi var barn.

 

Vi måste tillbaka till grunderna i samhället och respektera varandra. Man kan inte göra vissa saker, det går bara inte. Och det kan man inte lära sig när man är 25 år, utan det måste komma från början.

Jag är jävligt irriterad över det som hänt med ambulanserna och polisbilarna nu det senaste. Det var som min kompis sa, att för 20-25 år sedan kunde du ställa en ambulans var som helst med nycklarna i och den stod kvar. Nu kan du inte ställa den någonstans ens i fem minuter.

Det måste bli ett stopp på det här, annars går det käpprätt åt helvete. Respekten för andra har försvunnit och det är bedrövligt.

Ha d' gott!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER