Glenn Hysén

Här har ni den – min svenska drömelva

”En gubbe som vunnit Guldbollen tolv gånger ska givetvis vara med. Zlatan är ju en fantastisk idrottsman med ett pannben av stål.”
Foto: NILS PETTER NILSSON

Tänk om man hade en tidsmaskin som man kunde slänga in svenska fotbollsgubbar i när det var dags för trupputtagning – vilket lag vi hade haft! 

Det hade blivit VM-kvartsfinal, minst.

Om jag hade varit förbundskapten så är det så här min drömelva hade sett ut.

Det ska sägas på en gång – min tidsmaskin tar sig inte längre tillbaka än 70-talet. Det fanns säkert en hel drös fotbollsgenier innan dess också, men dem har jag alldeles för dålig koll på.

Vi börjar längst bak med målvakten, och det valet är självklart för mig. Robin Olsen gör det fantastiskt bra i landslaget nu, men han får hålla på betydligt längre och på en ännu högre nivå om han ska peta min favorit, Thomas Ravelli. Han var som bäst på 80-talet, och då var han ruggig. 

Dessutom är han en go gubbe, och det är också något jag värderar högt.

Mittbackarna hämtar jag också från bronslaget 94 – Patrik Andersson och Joachim Björklund. Bra individuellt och outstanding tillsammans. Andersson var ruggigt stark och släppte sällan någon förbi sig, och om han mot förmodan gjorde det fanns Björklund där och räddade upp – kvick som en vessla.

Ytterbackarna är inte lika självklara, där är det lite tunnsått. Men det får bli Roland Nilsson till höger och på vänsterkanten slänger jag in en mittfältare, Stefan Schwartz. 

Rolles glänste kanske inte offensivt, men defensivt var han en klippa. Och Schwartz är en sån där gubbe som man behöver i varje lag – en med benhård vinnarinstinkt och ett lika hårt spelsätt. 

Sverige brukar spela 4-4-2, och det gör min drömelva också. På mittfältet har jag valt tre kreatörer och en slitvarg: Fredrik Ljungberg, Jonas Thern, Anders Limpar och Glenn Strömberg.

De tre förstnämnda är konstruktiva gubbar allihopa, riktiga kreatörer. Thern hade en gudabenådad passningsfot, ”Limpan” är grymt underskattad med tanke på hur bra han var framåt och Ljungberg var komplett både offensivt och defensivt. Strömberg är slitvargen med stort S – han kunde springa oavbrutet utan att bli trött.

På topp är det inget snack om saken: Där har jag Torbjörn Nilsson och Zlatan Ibrahimovic. Vilket anfallspar!

”Totte” är den bäste jag någonsin spelat med. Bra på huvudet, teknisk och med en jävla spänst. Han kunde avgöra matcher på egen hand, precis som Zlatan.

En gubbe som vunnit Guldbollen tolv gånger ska givetvis vara med. Zlatan är ju en fantastisk idrottsman med ett pannben av stål. 

Var han än har spelat så har allting kretsat kring honom, och med tanke på hans egenskaper är det inget konstigt med det. En fullständigt gudabenådad fotbollsspelare.

Där har ni min drömelva. Ge mig en tidsmaskin så blir nästa VM en framgångssaga – det garanterar jag.

Ha d’ gött!