Foto: LENNART REHNMAN
 Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Här betalar man skatt
– och vad går det till?

Publicerad

Det finns en sak som gör mig så jävla förbannad och det bara gror i mig. Min sambo Camillas dotterdotter har svullna halsmandlar och nu är det som en stor klump i halsen. När hon kom till barnavårdscentralen fick hon en tid ett halvår senare.

Här betalar man skattepengar och vad går det till? Inte rätt grejer uppenbarligen. Och det här är bara ett fall av många, många liknande.

Camillas dotters lilla tjej föddes med stora halsmandlar, men nu har det gått så långt att personalen på förskolan säger att hon inte är lika pigg som vanligt. Det förstår man, hon käkar knappt något eftersom det gör ont att svälja. Hon kan ju knappt andas och ligger och snarkar som en valross om nätterna. Sen har hon någon polyp där också som ligger och grisar sig. Camillas dotter gick med henne till barnavårdscentralen och fick en remiss till en läkare. Sex månader senare skulle de komma tillbaka och då är det mer eller mindre en akutgrej.

Men det som kommer sen gör mig ännu mer förbannad.

Till att börja med säger läkaren att det alltid finns en risk med en operation och det är klart att det gör, men ta bort mandlarna har väl hundra miljarder människor gjort. Sedan hade hon fått ett formulär med två-tre lappar där man skulle fylla i hur hon mår och hur hon beter sig. Läkaren tittade inte ens på lapparna och då blir man ju lite småförbannad.

Camillas dotter fick sen beskedet om att de inte kunde ta emot hennes lilla tjej akut eftersom att de inte hade något schema. Vad då inget schema? Vad innebär det egentligen? De sa att hon skulle återkomma i slutet av februari, men det är ju nu hon mår dåligt. Jag blir bara så störd när jag hör det.

Vad går egentligen våra skattepengar till? Om det är resurser det handlar om eller inte vet jag inte men bara det sättet man blir behandlad på. Och sen att man får vänta så länge när det handlar om enkla grejer.

Nu måste Camillas dotter vara hemma från jobbet med sin lilla tjej. Ungen kan ju inte gå till förskolan om hon inte kan äta och inte har någon energi. Det ena ger ju det andra och det kan knappast vara bra för samhället att hon inte kan arbeta.

Det är inte så att jag gnäller och är blödig för att ungen är krasslig, men Camilla visade mig en bild på hennes hals, det vara bara som enda stor klump. Tro fan hon inte kan äta något.

Detta är ingen unik grej. Det kommer ju fram eftersom jag kan skriva om det. Det finns säkert flera hundra fall som aldrig kommer fram, där folk har blivit dåligt bemötta. Men det uppmärksammas aldrig.

Man läser ju i tidningarna dagligen om hur illa det är. Bara häromdagen läste jag att någon dog efter att ha väntat två dygn på akuten. Det dras in här och det dras in där men man läser aldrig om någon som fått mer resurser. Det hör man aldrig någonsin.

Man undrar ju vart pengarna går någonstans. För de verkar ju inte läggas på vården. Det är fan så dåligt.

Det är dags att politikerna skärper sig!

Ha d' gott!

Relaterade ämnen
Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER