GT:s krönikör Glenn Hysén. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
GT:s krönikör Glenn Hysén. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Glenn Hysén

”Han var en sådan som man önskade att alla var”

Publicerad

När jag var liten hade jag en bild på Blåvitts lag som vann SM-guld 1969 hemma på väggen.

Nu har två spelare från laget gått bort på bara några månader.

Först Göran ”Pisa” Nicklasson och nu Björn Eriksson. Det är jävligt tragiskt, det var riktigt fina gubbar.

Jag är nere och hälsar på min gamla tränarkompis Bengt Kristiansson och hans fru Marika i Malaga just nu. Bengt var i Gais samtidigt som jag och har också varit i Frölunda. En jävligt go gubbe, vi har känt varandra i 30 år. Det är livskvalité att sitta härnere med så gött väder så här års och vi var härnere förra året också.

Men i tisdags fick vi höra att gamla Blåvitt-backen Björn Eriksson hade gått bort. Det känns jävligt tragiskt.

Nu är det två personer från guldlaget 1969 som försvunnit på bara ett par månader. Först Göran ”Pisa” Nicklasson och nu Björn Eriksson.

 

LÄS MER: Blåvitt-hjälten har avlidit – blev 74 år

Björn Eriksson jublar efter match mot elfsborg 1972.Foto: TOMMY WIBERG

Jag ska inte säga att jag kände Björn personligen. Det var inte så att jag umgicks med honom eller kände hans familj men man stötte ofta på honom i samband med matcher och även i andra sammanhang. Han var en jävligt go och reko kille, en sådan som man önskade att alla var.

Som fotbollsspelare är det kanske inte alla som känner till honom, men han är ju faktiskt en av de som gjort flest matcher i IFK Göteborg genom alla tider. Jag tror att han har spelat närmare 500 matcher och är en superhjälte hos Blåvittfansen. Han var med om guldet 1969 och jag tror att han också var med och åkte ur 1970. Sen var han också med och spelade några landskamper med landslaget.

Men annars var han inte direkt den som gjorde väsen av sig och syntes i tidningarna. Han höll sig lite mer i bakgrunden.

Jag själv såg ju ett antal matcher på Ullevi med farsan när jag var yngre så då såg jag ofta när Björn spelade. 

Det jag kommer ihåg av honom som spelare var att han var jävligt snabb för att vara en mittback. Det är inte ofta en mittback är så snabb. Sen var han också en tuff jävel på planen, han var stabil och vältränad. Men framför allt var han en glad och positiv människa, och det säger alla som kände honom.

 

LÄS MER: Göteborg är inte den jävligaste platsen man kan bo på

 

För mig kom det här beskedet som en chock. Jag vill minnas att jag stötte på honom som hastigast på Peo Johanssons begravning och det var ju bara för två veckor sedan.

Så det måste ha gått jävligt fort... Jag hade ingen aning om att han var dålig, och det känns jobbigt när sådana här saker händer. Det är trôkigt när alla lite äldre försvinner en efter en. Usch. Men sådant är livet, tyvärr..

Bengt och Marika som vi är hos i Spanien är båda två över 70 år. Och båda två är *peppar, peppar* jävligt friska och fräscha nu. Det är bara att hoppas att det håller i sig när man ser sådana här saker som med Björn..

Ha d' gott. 

Relaterade ämnen
Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER