Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

Glenn Hysén: Tio goa filmer du inte får missa

Jag går inte på bio för att gå därifrån gråtande eller deppig, men ska må bra när man ser en film.

Det finns ju filmer som "Kramer mot Kramer", med Dustin Hoffman och Meryl Streep. En tragedi och ett skilsmässodrama - de är grymma skådespelare men vad fan är det att gå och titta på?

Häromdagen satt jag och kollade på Gulddbagge-galan och nu tänkte jag lista de tio bästa filmerna genom tiderna. Enligt mig. Men förvänta dig inget depp.

Det är jävligt svårt att lista mina favoritfilmer, jag har haft stora bekymmer. Men det känns viktigt att berätta att jag vill känna att "det här var ju gôtt" när jag går från en biosalong.

Därför tar inte jag med en massa djupt, typ Ingmar Bergman - då deppar man ihop totalt.


Jag har ju sett den här "Mig äger ingen", som fick en bagge. Och Persbrandt spelar ju grymt men man blir ju så deppig. Man ska ju må bra. Inte ska man gå från biografen med krökt rygg.

Jag kan se en bra film tio gånger. Jag vet precis vad som händer men jag tittar på den ändå.

Här är de filmer som du också borde titta på, minst tio gånger:

10 "Hajen" - den första. Den kan jag fanimej titta på än i dag och den är från 1975.

Jag såg faktiskt premiären och man vågade ju knappt bada efter det. Allvarligt talat, man var livrädd och inte särskilt kaxig när man hoppade i vattnet och inte kände bottnen.

9 "Gran torino". Här har vi en ganska ny film, med en gammal skådespelare - Clint Eastwood.

Clintan är en sur gammal militär och så får han nya grannar från Asien som han hatar, och det är ett jävla liv när grannpojken ska sno hans bil. Fast det slutar med att de blir kompisar.

8 "Örnnästet". Här är en riktigt gammal film som också är med Clintan. Den i storbildsskärm när de flyger över Alperna, det är mäktigt. En riktigt bra film.

7 "Deer hunter", där har vi Robert de Niro, Christopher Walken och Meryl Streep och de är ju hyfsade skådespelare.

Det händer inte så mycket i början, det är först när de kommer ner till Vietnam som det kör i gång på riktigt. En stark film.

6 "Pride and glory". Den handlar om korrupta poliser som är köpta till höger och vänster. En ruggigt bra film. Man får sig en tankeställare - kan det vara så här inom polisen, kan man inte lita på någon?

5 "Se7en". Fruktansvärt bra. Den har allt, även om den inte ligger på plats ett. Alla de här olika dödssynderna och sen slutet som är helt makalöst. Det finns ju ingen som kan tro att det är så det ska gå.

4 "Gladiator". Den skådespelarprestation som Russel Crowe gör, jag vet inte vad jag ska säga. Han var ju ganska sliten innan, men jävlar vad vältränad han blev. Det är en kultfilm.

3 "Exorcisten", den från 70-talet. Det är ren skräck, det finns ju det här med exorcism och skit. Jag vet att jag hade med mig två kompisar. Den ena är två meter lång och väger 100 kilo och han skrek. Man var livrädd under två timmar.

2 "Gudfadern". Den första filmen, och jag behöver väl knappt förklara varför. Den är bra rakt igenom, men man får planera sin tid för den är ju tre timmar och man kan inte lämna i halvtid.

1 "När lammen tystnar". Den måste ses. De här filmerna när man hugger armar och ben av varandra och det slaskar blod - det är ju inge roligt. Det är bättre om man får tänka vad som händer men inte se det - detta är en sådan film.


Det blir en hel del gamla filmer, men jag tycker att filmerna i dag är lite för datoriserade. Du kan fixa och trixa hur mycket som helst nu för tiden.

Typexemplet har du i Bond-filmerna, i dag får du nästan för mycket av det goda.

Det är inte lika imponerade att man får ett meddelande i en klocka längre. Finesserna övervinns av tekniken.

Jag vet att smaken är som baken och skulle någon säga till mig att titta på någon djup Bergman-film så skulle jag inte göra det. Men de här filmerna borde man verkligen se. Här har du riktigt bra filmer.

Ha d gôtt!