Glenn Hysén

Ingenstans i världen finns så goa gubbar som här

Publicerad

Det finns goa gubbar på många platser i världen.
Till exempel i Eindhoven, Florens och Liverpool.
Men ingen annanstans är de så goa som i Göteborg!

För mig är det inget snack, Göteborg måste vara den bästa platsen i världen att bo och leva i.
Och det säger jag inte för att jag har svårt att smälta in eller anpassa mig på andra ställen. Tvärtom tror jag nog att jag finner mig bra, kan skaffa vänner överallt och har lätt att tycka om andra städer än Göteborg.
Jag säger som Pontus Wernbloom sa, när jag träffade honom i samband med VM-kvalet senast, och frågade hur han trivs i Ryssland.
- Jag kan bo i en grop någonstans. Det ordnar sig med mig ändå...
Så funkar jag också.
Men om jag får välja - och det har jag ju fått - är det så klart Göteborg som är närmast hjärtat. Jag har ju bott här i hela mitt liv, bortsett från de sju åren när jag bodde utomlands.
De senaste åren har jag bott i Lunden, det är kanon. Nära till allt, jag cyklar ner till Avenyn på sju minuter och ser nästan både Nya och Gamla Ullevi från köksfönstret. Här behöver jag ingen bil, det går bra att gå och cykla och ta vagnen.
Och när jag är ute och rör på mig springer jag på människor jag känner och människor som vill snacka bort en stund. Det gör jag gärna, då trivs jag som fisken i vattnet.
Men egentligen är jag ju en Hisingspôjk. Född och uppvuxen i Biskopsgården på 60-talet. Då var det en lugn stadsdel, i dag är det rena vilda västern. Men jag känner inte någon där längre, så det kanske inte är så farligt som man kan tro när man läser tidningen.
Men sedan har jag bott på en massa andra ställen på Hisingen också - Torslanda, Björlanda, Backa och Kyrkbyn. Så visst tickar det någonstans ett litet Hisingshjärta i mig. Och även om Blåvitt är mitt lag, kan jag ju glädja mig över att det går bra för Häcken i år, att de är med i guldstriden. Jag ser ju hellre att de tar hem guldet än att Elfsborg eller Malmö eller något stockholmslag gör det.
Men numera trivs jag bäst med att bo centralt.
Om jag jämför Göteborg med andra städer jag bott i, måste jag säga att Liverpool kommer närmast. Människorna där är rätt lika oss göteborgare. De är lätta att få kontakt med, att tjôta med, de har nära till skratt, det är inte så jävla märkvärdigt.
Hade det inte varit för ungarna, Tobias och Charlotte, vet i sjutton om vi inte blivit kvar i Liverpool - men det skulle bli för jobbigt att träffa dem så sällan.
Eindhoven var också okej. Men där funkade inte fotbollen, jag fick sitta på bänken eller spela på konstiga positioner. Av det skälet var det gott att komma därifrån. Vad jag minns bäst av tiden i Holland är kanske att laget var sponsrat av Philips, vi kunde plocka ut hur mycket grejer som helst. Tv-apparater, stereo, hushållsmaskiner och allt du kan komma på, på den fronten har jag aldrig haft det bättre.
Florens var också okej. Italienskan sitter där hyfsat fortfarande. Jag spelade i Fiorentina i två år på 80-talet och det jag minns bäst från den tiden är vilken grym bra kontakt vi med Kurre Hamrin och hans familj.
Jag tror vi träffade dem varje dag, de hjälpte oss med allt vid sidan av fotbollen. Det kommer jag aldrig att glömma.
Men sedan är ju Florens en kulturstad, det är mycket Michelangelo och gamla broar och museer och tavlor och sådant. Men det där är inget för mig. När folk kom och hälsade på ville de ju kolla in alla sevärdheterna och jag sa "visst, men jag sitter här och tar en bira så länge"...
Med Göteborg är det nog också det lugna tempot jag gillar så mycket, det är mer avslappnat än i Stockholm där alla verkar ha så bråttom jämt. Fan, de springer ju överallt. Tagga ner, ni hinner!
Shit, nu börjar utrymmet ta slut och då har jag ändå inte nämnt Liseberg och skärgården och alla andra goa människor jag ständigt stöter på i stan.
Men ni förstår, va? I [Göteborg!.
Ha d gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER