Glenn Hysén

Därför blir jag glad varje år

Publicerad

Jag beundrar alla som springer Göteborgsvarvet. Och jag blir glad varje år över att vi har världens största halvmara här i Göteborg.

Det är så gött när vi har de här riktigt stora evenemangen i Göteborg som Iron Maiden, AC/DC, eller när Real Madrid mötte Paris Saint-Germain här på Ullevi. Och jag glömmer ju aldrig när Bruce Springsteen var på Ullevi 1985 - jag var där på bägge konserterna.

Men Göteborgsvarvet - en sån fest! Jag har visserligen aldrig sprungit och kommer aldrig att springa, men en sån känsla! När jag ser alla de här människorna som sliter i 2,1 mil blir jag riktigt rörd.

Själv föredrar jag i stället att sitta på en uteservering med en öl och heja på. Det är inte illa det heller. Den här kombinationen av ett elitlopp, jösses, vad snabbt de springer i täten, och motionslopp för alla de tappra vanliga människorna - det är oslagbart.

 

På något sätt är det Göteborg när stan är som bäst - att bjuda in till de här stora evenemangen och att alla får vara med.

Förra året var jag i alla fall med och cyklade Göteborgsgirot. Jag var helt slut efter de sju milen. Speciellt som jag krockade med en kvinna som sneddade in rakt framför mig, alldeles i början. Jag blödde som en gris, men det var ingen större fara. Däremot hade 19 växlar på cykeln pajat, så jag var tvungen att cykla vidare med bara en fungerande växel. Men det fungerade det också.

Det här snacket om en ny arena i Göteborg. Behöver vi verkligen det? Visserligen sägs det att vi förlorar stora evenemang som i stället går till Friends arena i Solna. Men det fattar inte jag - för den arenan är helt kass. Usel akustik och ingen stämning alls.

Och sen är de inte riktigt kloka som har hand om den - jag menar när det var bengaler under matchen med Blåvitt hade man inte tänkt på att öppna taket. Hur tänker man då?

 

Vi har de bästa arenorna i Göteborg. Gamla Ullevi är perfekt för fotbollen, eftersom publiken inte fyller stora Ullevi längre. Och det finns ingen bättre arena än stora Ullevi för stora konserter. Men ta bort löparbanorna så blir det ännu bättre för showerna.

Och det är inget fel på Scandinavium heller egentligen. Fast ska det byggas en ny arena får man väl bygga om Scandinavium. För det vore hemskt att riva Valhallabadet. Jag har visserligen inte varit där på många år. Men det är en gammal fin institution som är värd att bevara - inte minst för de som gillar att vara där.

I övrigt finns det ingen annan tid på året än just nu som jag trivs så bra som göteborgare. Att sitta på en uteservering på Avenyn, eller hemma i Lundby och ta ett glas och heja på folk - jag är övertygad om att den speciella stämning som finns här mellan folk är unik.

 

Den enda stad som kan jämföras är nog Liverpool. Det bor ungefär lika många människor där. Där är många arbetsplatser, som varven, som är nedlagda, men det finns en god och öppen stämning mellan folk. Ingen är förmer än en annan och de flesta tycker om att umgås och tjôta.

Själv befinner jag mig i en av de lyckligaste perioderna i mitt liv. Jag tar dagen som den kommer utan att bekymra mig. Visst kan jag må dåligt av mina bägge skilsmässor, där jag har en stor del av skulden, men försöker hitta vidare och trivs förbannat gott med mitt liv. Speciellt så här års när solen skiner.

 

För att avsluta med lite allvar. Jag är inte speciellt intresserad av politik, men jag gillar definitivt inte det som hände på Götaplatsen i veckan. Visserligen har jag inte mycket till övers för Sverigedemokraterna och jag håller helt med demonstranterna som skanderar "Vi vill inte ha några rasister på vara gator". Men vi lever i en demokrati, där varje röst har rätten att göra sig hörd - även Jimmie Åkessons.

Jag har alltid levt efter devisen att lyssna på alla - även dem jag inte håller med. Och att tjingsa på alla som jag möter på gator och torg. De allra flesta är goa och trevliga och har något som kan vara värt att lyssna på.

Ha de gött!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER