Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Glenn Hysén

För mig börjar semestern i baren på Landvetter

Glenn Hysén var på Maldiverna för 30 år sedan.
Foto: PRESSBILD

Jag har varit på många fantastiska ställen runtom i världen.

Här kommer några favoriter – och även ett par skithålor. 

Samtidigt kan jag bjuda på lite tips inför resan. 

Nyligen var jag och Camilla på Kap Verde för tredje gången och det kan jag varmt rekommendera. Det är förhållandevis nära om man jämför med exempelvis Thailand, det tar drygt sex timmar att flyga dit. Det är tre filmer, sedan är man där. 

Nu senast såg jag bland annat Happy Feet 2, en animerad film om pingviner. För jävla rolig men även lite sorgsen, den var ruggigt bra. 

Det är väldigt billigt på Kap Verde också. Vi var fyra pers som var ute och käkade och notan landande på 600-700 för alla fyra. En bira går inte på många kronor, så därför blir det ju en del. 

Sedan är det inte så mycket tiggeri och sånt där heller. Visst, det finns ju försäljare på stranden, men de är inte påflugna utan respekterar att folk vill ligga där och ha det gott.

Vi träffade ju Björn Borg och hans fru Patricia också. Jag tycker att han har sett lite butter ut på tv, men i helvete heller, en helt underbar gubbe. Även Patricia var fantastisk. Vi träffade dem tre kvällar på raken. Normala människor, det kändes görbra. 

Det finns andra ställen jag verkligen gillar. Maldiverna är väl det första som försvinner när vattnet stiger, men det var helt enormt. Det är dock inte billigt utan svindyrt. En liten skitcola kostade väl 35-40 spänn och det är ändå 30 år sedan jag var där. Man går barfota överallt, även inne på restauranger där det också är sand. 

Och San Francisco, sicken stad. Folk snackar om New York... San Francisco ligger ruggigt fint vid kusten och man kan ta båten ut till öarna och även åka spårvagn över kullarna. Jag var impad av det, men man kan kanske inte vara där i två veckor. 

Kan även rekommendera Zadar i Kroatien. Helt suveränt, ett makalöst ställe. Det är inte långt dit och vattnet är grymt. Sedan är det stenstrand så man får ha badskor på sig, men det är en bagatell. 

Men det finns platser som inte är lika bra. En gång var jag i Guadalajara i Mexiko. Mitt i landet, svinvarmt och ingen pool. Och Mexico City, sicken skithåla. Bara dimma och avgaser. Camilla och jag ska till Mexiko i februari, men då flyger vi till Cancún och det är något helt annat. Det blir säkert jättebra. 

När det kommer till förberedelser inför resan kan jag vara helt ärlig: jag är ingen större planerare direkt. Jag packar ner lite kortbyxor, t-shirts och fladdrande skjortor. Ett tips är att tagga ner och inte stressa för mycket, det är samma inför julen. 

För mig börjar semestern när man sätter sig i baren innanför grindarna på Landvetter och tar en bira. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är. Då är det avkoppling och man släpper allt.

Och till maten på planet får man ha det lite gott, in med rubbet bara.

Sedan gillar jag att ta dagen som den kommer. Bara ligga ner på stranden kan jag inte göra, men vi spelar alltid spel. Gärna TP, då lär man sig mycket. Tiden går fort och eventuellt har man kvar något svar man inte kunde i hjärnan när man får frågan nästa gång.

Ett annat tips är att inte utmana ödet och gå till något mörkt ställe man inte känner till även om man är kaxig efter ett par bira. Man behöver inte leka med elden. 

När det kommer till telefonen så använder jag den bara i nödfall. Väck med den bara. Man ser ju folk som sitter med den på stranden hela dagarna. Om det är någon businessgubbe så kan jag förstå det, men jag behöver den inte. Det ska vara total avkoppling. När du är på semester är det det som gäller, inga tankar på något annat. 

Det räcker att vara borta i två veckor, då har man reparerat hjärnan och är laddad igen.  

Ha d' gott!