Foto: LENNART REHNMAN
 Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Du som mobilsurfar vid ratten – skärp dig bara

Publicerad

Jag läste att svenska bilförare är de som rattsurfar mest i hela Europa.

Man blir mörkrädd alltså.

Det handlar inte om dig som kör – det handlar om alla människor runtomkring. Det är en mordmaskin på flera ton som du kör omkring i om du inte är uppmärksam.

Jag kom körande i Partille för några dagar sedan när jag var nära att bli påkörd av en mötande bil. Det var en gubbe som nästan frontalkrockade med mig – jag fick i princip styra upp på trottoarkanten. Och när han passerade så såg jag ju att han satt och stirrade ner i sin mobil.

Det är ju helt sanslöst.

Jag kan erkänna att jag kan köra lite för fort på någon landsväg eller motorväg ibland. Och det har väl hänt att jag kört mot rött vid något övergångsställe när det inte varit en människa i närheten. Men jag kan med rent samvete säga att jag aldrig har mobilsurfat och kört bil samtidigt. 

De gubbar och gummor som gör det har ju noll koll. Du kan ju mörda folk med din bil. Okej, om du kör in i en bergvägg för att du mobilsurfar – då är det bara du som drabbas. Men tänk om du kör på någon annan för att du inte kunde vänta fem minuter med att skicka det där mejlet eller vad det nu är som är så viktigt. Då är det på ditt samvete.

Jag vill inte vara någon bezzerwisser, men jag sitter fan inte och surfar på mobilen när jag kör bil. Jag vet ju knappt vad man gör när man mobilsurfar – men twittrar gör jag från soffan, där det är lugnt och skönt. Det har hänt att jag har googlat när jag behöver ta reda på något. Men aldrig bakom ratten.

Det är väl jättebra med mobiler på många sätt. Men någonstans måste man ju dra en gräns. Jag möter ju en del folk på stan också som bara stirrar ner i telefonen och går rakt fram. Det är väl en tre, fyra stycken som har gått rakt in i mig – jag viker medvetet inte åt sidan, så att dom ska fatta hur dumma dom är som går rakt in i folk. Det beteendet i kombination med bilkörning kan ju vilken jävel som helt räkna ut att det blir livsfarligt.

Jag har märkt att det i dag är många som går över övergångsställen utan att se sig för eftersom dom har företräde som fotgängare. Men då litar man nog lite väl mycket på sin omgivning. Tänk om någon som sitter och stirrar på mobilen kommer farande – sen ligger fotgängaren där på trottoarkanten med brutna ben. Då hjälper det inte så mycket att man hade företräde.

Så till dig som känner dig träffade av den här krönikan vill jag bara säga – skärp dig!

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER