Glenn och Marianne. Foto: PrivatGlenn och Marianne. Foto: Privat
Glenn och Marianne.  Foto: Privat
Foto: LENNART REHNMANFoto: LENNART REHNMAN
 Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Det ger så mycket, men krävs så lite

Publicerad

Jag har varit på ett äldreboende och hälsat på en 75-årig dam som heter Marianne.

Hon är Blåvitt-fan och tydligen älskar hon mig, hur fan man nu kan göra det.

Det krävdes inte så mycket av mig, men det var jävligt roligt att vara där.

Vi kan ta det från början. En kvinna från en organisation som heter "Tre Stiftelser" ringde mig och frågade om jag kunde komma till äldreboendet Änggårdsbacken vid Sahlgrenska. Det är en kommunal stiftelse som äger tre äldreboenden i Göteborg med plats för mellan 300 och 400 äldre.

Kvinnan som hörde av sig till mig frågade om jag hade lust att komma dit och besöka Marianne Persson. I Mariannes lägenhet på hemmet sitter det bilder lite överallt på mig. Jag svarade att det väl inte hade några problem att komma till henne och i tisdags var jag där. När jag kom hade Marianne precis varit på toa. 

Det första hon sa till mig när jag gick in till henne var: "Det var tur att jag fick på mig kjolen". Det var jävligt roligt sagt och Marianne var helt underbart.

Efter det satt vi och tjötade inne på hennes rum i tjugo minuter innan vi gick ut i matsalen till 13 andra som bodde där. Vi satt och åt tårtor som såg ut som fotbollar och pratade. Det kändes väldigt bra att göra något vettigt. Det är bara att sitta där och låta dem prata av sig och lyssna.

Jag träffade en gubbe som var från Örebro som var fotbollsfreak och så var det en annan gubbe som kom fram till mig och sa att han sett mig spela på Rambergsvallen i alla år. Jag sa till honom att jag ju har spelat några matcher där, men att det var på Ullevi som jag normalt sett spelade. Men han gav sig inte, han trodde kanske att jag spelat i Häcken. Det är första gången som någon har sagt det till mig.

Jag satt mest och smågarvade hela tiden. Marianne upprepade flera gånger att hon höll på Blåvitt, men att hennes morsa var "en jävla öisare". 

Det blev mest fotboll, men hon berättade att hon också hade ägt travhästar och hon hade hästgrejer med sulky och sånt på bild. Marianne sa att hon hade jobbat som hårfrisörska i alla år. Hon förklarade också för mig att jag hade blivit lite tjockare än förr. Det har jag med.

Även om jag bara var där en timme tror jag att hon var jävligt nöjd. Marianne satt nästan och grät över att jag kommit och det var inte långt ifrån att jag började lipa jag med. Det ger så mycket, men krävs så lite. Man kan inte tvinga dit någon till något sånt, men det finns så många som är ensamma på äldre dar. 

Jag vet att jag har skrivit om det förr, men om man är arbetslös skulle man ju kunna ta sig tid och prata och lyssna och umgås en timme eller två en dag.

Så lite tid räcker att lägga ner och jag var glad efteråt. Dessutom var det inte ett tråkigt boende med bara en massa korridorer och skit. Det var mysigt med trädgård och andra saker.

Så skulle jag gärna vilja bo om jag hamnar i den situationen.

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER